E.H. Jozef Seuntjens overleden

Op 23 februari 2023 overleed E.H. Jozef Seuntjens in Kasterlee, waar hij van 1992 tot aan zijn pensionering in 2007 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie was.

Jozef Seuntjens werd in 1932 in Beerse geboren als zoon van Dr. Emiel Seuntjens (1901-1979) en Augusta Meeus (1899-1981). Dokter Seuntjens had zijn praktijk op de hoek van het Kerkplein en de Lindelaan. Jozef had een broer, Maurits, en twee zussen, Mieke en An.

In artikelen van Herman Van Gorp en Jan Sneyers in de Groot-Kastelse Volkskalender van 1999 en 2008 naar aanleiding van zijn 40-jarige priesterschap enerzijds en de pensionering van Jozef Seuntjens anderzijds vonden wij een beschrijving van de carrière van de Beersenaar. Daaruit blijkt dat Jozef niet lang in zijn geboortedorp Beerse heeft vertoefd. Voor zijn lagere school trok hij al naar het ‘klein college’ van de jezuïeten in Turnhout en het Klein Seminarie in Hoogstraten. De laatste twee jaren van zijn middelbare studies volgde hij aan het Sint-Jozefscollege in Herentals om vervolgens filosofie en theologie aan het seminarie in Mechelen te gaan studeren.

Op 31 augustus 1958 werd hij tot priester gewijd en een week later, op 7september 1958, droeg hij zijn eremis op in Beerse. De parochianen van Sint-Lambertus legden bij die gelegenheid een kleurrijk bloementapijt op het Kerkplein aan.

Jozef Seuntjens was onderpastoor in Ramsel van 1958 tot 1965 en in Berlaar van 1965 tot 1971. In dat jaar kreeg hij van het bisdom de opdracht om de Sint-Pauluskerk in Nijlen te bouwen. In 1973 werd die kerk ingewijd en werd Jozef Seuntjens er pastoor. In 1992 werd hij tot pastoor in Kasterlee benoemd. Hij maakte meteen van zijn pastorie een ‘open huis’. Zijn woon en slaapkamer werden naar boven verhuisd en op de benedenverdieping vergaderden en werkten allerlei groepen van de parochie. In 2007 ging hij met pensioen en bij gebrek aan een opvolger werden de meeste taken van de pastoor overgenomen door het parochieteam.

Jozef Seuntjens bleef in een appartement aan de Melkstraat in Kasterlee wonen en stelde zich nog jarenlang ten dienste van de parochie om de sacramenten toe te dienen. Hij overleed uiteindelijk begin dit jaar op 90-jarige leeftijd in het WZC Aquamarijn in Kasterlee.