RSS

Wat is RSS?

De term RSS staat voor “Really Simple Syndication”, het is een makkelijke manier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuws op je favoriete sites, blogs of van bekende nieuwssites.

RSS is bedacht zodat u zelf niet al uw favoriete websites hoeft te bezoeken. In plaats van zelf te gaan zoeken naar nieuwe artikelen die u nog niet heeft gelezen, kunt u een zogenaamde RSS-reader inschakelen voor dit werk. Zo bent u geen tijd kwijt met het zoeken naar het laatste nieuws en heeft u al het nieuws centraal staan in de RSS-reader.

De RSS-reader houdt bij welke artikelen u al wel en niet gelezen heeft van uw favoriete website of webblog. In de reader kunt u dan gelijk zien welke berichten nieuw zijn geplaatst op de websites die u volgt. In de RSS-reader is vaak een preview te lezen van het artikel, bestaande uit een titel en de eerste regels van het artikel, soms gevolgd door een foto.

Voordat het nieuwsbericht in de RSS-reader staat moet u zich wel eerst abonneren op een RSS-feed van uw favoriete website zodat deze in je reader komt. Deze feed wordt vaak aangegeven met een oranje icoontje. Niet elke website heeft RSS-voorzieningen.

Voordelen van RSS-feeds

  • Het bespaart zoektijd, als er nieuwe berichten zijn krijgt u automatisch een melding en kan u een voorvertoning lezen van het artikel. U hoeft niet meer al de websites af te gaan om te kijken of er nog nieuws is en u kan zelf beslissen of het artikel interessant genoeg is om echt te bezoeken op de website.
  • U krijgt snel een overzicht van de informatie over uw interesse-gebied.
  • De inhoud wordt er eenvoudig aangeboden, met een link naar het volledige artikel op de website. En zo kan de gebruiker zijn eigen vormgeving bepalen van het te lezen artikel. De RSS-reader kan hierop worden ingesteld.
  • De RSS-feeds waarop u bent geabonneerd hebben geen last van spam. Er kunnen geen ongewenste spamberichten worden verstuurd naar een feedreader. U bepaalt namelijk zelf van welke websites u informatie ontvangt.
  • In de meeste RSS-readers kunt u artikelen bewaren, doorsturen en delen via social media.

Wat is een RSS-reader?

Een RSS-reader is een online of offline reader waarin de links en previews van artikelen worden getoond waarop u bent geabonneerd. Een RSS-reader wordt ook wel een aggregator of nieuwslezer genoemd.

Aan een RSS-reader kan u verschillende RSS-feeds toevoegen die u interesseren, waardoor u de nieuwste berichten krijgt te zien van de websites waarop u bent geabonneerd via de RSS-feed. Een RSS-feed ziet er vaak als volgt uit (kan afwijken): http://apple.startpagina.nl/rss.xml

Dus in plaats van uw favoriete websites te bezoeken en te zoeken naar nieuwe berichten zal de RSS-reader automatisch alles tonen wanneer er weer een nieuw bericht is. Vooral als je elke dag veel verschillende websites bezoekt, werkt een RSS-reader natuurlijk sneller. Probeer het zeker eens!

Waar zijn de RSS feeds van onze website?

Wij bieden twee feeds aan. Men hoeft de onderstaande webadressen (met uw rechtermuisknop) alleen maar in uw eigen RSS-reader/lezer te plakken:

Meer informatie over RSS?

Op Wikipedia en rss.pagina.nl vind je meer informatie over RSS readers en de technologie.