Poolse onderscheiding

Dirk Proost, voorzitter van het Bevrijdingscomité Beerse, ontving eind januari op de Poolse ambassade in Brussel een belangrijke onderscheiding. Dirk kreeg een Pro Patria-medaille opgespeld als blijk van waardering voor de jaarlijkse inspanningen die zijn comité levert ter herdenking van de Poolse strijders die hielpen bij de bevrijding van Beerse in september 1944.

Dirk Proost is voormalig schepen en nog actief als gemeenteraadslidvoor Beerseplus, maar is daarnaast ook heel actief als voorzitter van het Bevrijdingscomité Beerse. Elk jaar zet hij mee zijn schouders onder de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog met een uitgebreide plechtigheid aan het monument voor de gesneuvelde Britse en Poolse strijders aan de Heldenweg in Beerse.

Die inspanningen om de gesneuvelde Poolse soldaten jaarlijks tijdens het eerste weekend van oktober te herdenken, leverden Dirk Proost en zijn comité een officiële erkenning in Polen op. Rafal Siemianowski, de Poolse ambassadeur in België, nodigde de gelauwerden uit op de Poolse ambassade. Samen met nog drie andere personen ontving Dirk Proost de Pro Patria-medaille. Die medaille is volgens de Poolse ambassadeur “een erkenning voor de verdiensten bij het cultiveren van de herinnering aan de strijd van het Poolse volk voor de onafhankelijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Enorm trots

“Deze medaille is een bekroning van het werk dat het Bevrijdingscomité Beerse verricht bij de herdenking van de Poolse bevrijders die sneuvelden bij de bevrijding van onze gemeente Beerse en vele andere steden en gemeenten in Vlaanderen”, aldus een trotse Dirk. “Ik ben als voorzitter van het Bevrijdingscomité enorm trots op ons team van medewerkers. Zij halen elk jaar alles uit de kast om deze herdenkingen tot een succes te maken. Zonder hun continue inspanningen zou dit niet mogelijk zijn.”

Tijdens de ceremonie op de Poolse ambassade in Brussel deelde de ambassadeur ook nog 56 Veteran’s Graveplaquettes uit aan de familieleden van Poolse soldaten die her en der begraven liggen op Belgische kerkhoven.