Streekroman met bekende figuren

Fons Dehouwer woont in Vosselaar, maar werd geboren in Beerse in 1947, als jongste in een gezin met acht kinderen. Zijn vader was boswachter en zijn moeder huisvrouw. De Antwerpse Kempen met zijn vele bossen en boerderijen waren zijn thuis. De meeste van zijn romans spelen zich dan ook af in en rond de gemeenten Beerse en Vosselaar, waar Fons een zeer gelukkige jeugd kende. Al op erg jonge leeftijd zette hij zijn talent in om zijn gedachten om te zetten in vlot leesbaar proza en poëzie. Vanaf zijn tiende jaar schreef hij zijn eerste aforismen en cursiefjes. Zijn jongste boek, Wuivende halmen, is een streekroman waarvan het verhaal zich afspeelt in de Kempische gemeenten Beerse en Vosselaar omstreeks het midden van de twintigste eeuw.

Na Hooglied van de Liefde (2020), waarin hij zijn visie op het leven en de dood blootgeeft, en Annelies (2021), dat zich volledig in Beerse afspeelt en gebaseerd is op een bestaand persoon, kwam Fons eind vorig jaar met een nieuw, wat ludieker boek. In Wuivende halmen neemt de auteur ons mee naar het Vosselaar en Beerse van zijn jeugd en de vrolijke anekdotes die hijzelf of mensen in zijn omgeving beleefden. Ook kleurrijke dorpsfiguren van toen en herkenbare plaatsen passeren de revue. Fons heeft er dan ook geen moeite mee om zich een echte heimatschrijver te noemen.

Suskewiet en Charel

In zijn jongste boek beschrijft hij de jeugdperikelen van twee bengels, Suskewiet en zijn vriend Charel. Suske is een bijzonder intelligent kereltje, maar Charel is wat eenvoudiger van geest. Hun grappige belevenissen en deugnietenstreken wekken vaak de slappe lach op. Toch is het vrijwel zeker dat menigeen bij het lezen van dit boek af en toe ook wel een traan zal wegpinken. De kinderlijke denkwijze van Suske en Charel herinnert ons immers aan onze eigen kindertijd.

De bekende volksfiguren uit Beerse en Vosselaar die de auteur sporadisch vernoemt, spelen geen rol van betekenis, maar geven wel kleur aan het hele verhaal. Zo zijn daar Sooi Leys, Lewis van Pollekes, Ketjenboer, Koob Steek, Karel den boswachter, Marieke en Lowieke Verschueren, Kloon Nagels, Fien Schilder, Scheel Jeanne, Felix de kruidenier, Moeder Diels, Mie Broos, Sus Wens en Weutske de gazettenman.

Als de twee vrienden Suske en Charel door de normale gang van het leven en de weg naar volwassenheid elkaar uit het oog verliezen, gaat voor Charel alles fout. De relatie met zijn ouders en zijn omgeving vertroebelt zodanig dat niets nog zin voor hem heeft. Als bovendien grootmoeder Traske komt te overlijden, kan hij het leven niet meer aan. Traske was de enige bij wie Charel nog enige geborgenheid voelde. Het einde is voor hem dan ook een vlucht uit het leven. Helemaal overmand door verdriet, kiest hij uiteindelijk voor een wanhoopsdaad.

Sprookjesboek

Hoewel zijn jongste boek nog maar pas werd gepubliceerd, werkt Fons intussen alweer aan een volgend verhaal. “Dat zal een sprookjesboek worden, met sprookjes die zich afspelen in onze regio. De meeste van die verhaaltjes had ik al lang geleden geschreven, maar ik heb ze nooit uitgebracht, omdat ik geen tekenaar vond. Nu zal mijn zoon via een programma met artificiële intelligentie voor afbeeldingen zorgen”, besluit Fons.

Wuivende halmen Die laatste zomer telt 134 bladzijden, kost 19,99 euro en is te bestellen bij de lokale boekhandels, bol.com en boekscout.nl. – Bron: Het Laatste Nieuws, 20 december 2022