Object van de maand

De Turnhoutse stedelijke musea en het Stadsarchief Turnhout stellen elke maand één object uit hun rijke collecties voor in de vorm van een gedrukte fiche, onder de titel ‘Object van de maand’. Dat doen ze al sinds 2007. Eenmaal per jaar nodigen ze een ‘gastmuseum’ uit om een object uit hun collectie voor te stellen. In 2009 werd zo de steenkreugel’ uit onze steenbakkerijcollectie in het Koetshuis (Museum Tempelhof) belicht. In juni van dit jaar werd de kleispade voorgesteld, die net als de steenkreugel te zien is in het nieuwe Bezoekerscentrum Transfo 2340, dat voortaan iedere eerste zondag van de maand kan worden bezocht tussen 14 en 17 uur.

Doorheen de jaren zijn al heel wat voorwerpen uit een van de drie musea in Turnhout (Begijnhofmuseum, Taxandriamuseum en Speelkaartenmuseum) of het Stadsarchief aan bod gekomen. Het voorwerp hoeft niet noodzakelijk spectaculair of uniek te zijn, maar er moet wel een verhaal aan verbonden zijn. Dat verhaal wordt maandelijks in een meeneemfiche gegoten, die op negen openbare plaatsen in de stad klaar ligt voor het publiek.

De fiches zijn ook online beschikbaar: https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/object-van-de-maand-juni-22-site. Het betrokken museum levert zelf de tekst en een foto aan en de stad Turnhout zorgt voor het ontwerp van de fiche en het drukwerk (op 400 exemplaren). In totaal verschijnen er zo tien fiches per jaar. De fiche van juni 2022 ligt gratis ter beschikking voor de bezoekers aan Transfo 2340, dat geopend is op de eerste zondag van de maand (van 14 tot 17 uur) en bij speciale gelegenheden. Ook in groepsverband kan het bezoekerscentrum met gids worden bezocht.