Koningsschieting

Iedere schuttersgilde organiseert om de drie jaar een koningsschieting. Dan schieten alle gildebroeders naar een houten vogel of gaai op een staande wip. Wie erin slaagt als eerste de vogel van de wip te schieten, wordt voor drie jaar gildekoning en mag de koningsbreuk met zilveren platen dragen. De koning moet wel een nieuwe zilveren plaat voor de koningsbreuk laten maken. Wie zich op drie opeenvolgende koningsschietingen telkens tot koning kroont, wordt keizer van de gilde. De drie zilveren platen die hijzelf heeft laten maken, worden dan van de koningsbreuk gehaald en aan een nieuwe keizersbreuk gehangen.

Zoals we al meldden in het vorige nummer, vond op zondag 22 mei 2022 de driejaarlijkse koningsschieting van de Sint-Sebastiaansgilde plaats bij De Blokhut op de sportterreinen aan de Antwerpseweg in Beerse. Het was een feestelijke gebeurtenis, want ter gelegenheid van de schieting mocht de gilde Staf Vermandel als haar tweede keizer aanstellen. Negen jaar na zijn eerste koningstitel in 2013 kreeg hij de keizerstitel.

Na de ereschoten van de genodigden werd er in volgorde van aankomst door de leden van de gilde naar de gaai geschoten. Als eerste schutter haalde Louis Goris meteen de vogel neer, maar hij weigerde het koningschap, wat hem overeenkomstig de regels van de gilde 25 euro kostte voor de zwarte beurs. In de 21ste ronde haalde Stans Hofkens, de echtgenote van Jef Snels, de eerste keizer sinds 1990, de vogel neer. Zij aanvaardde de titel van koningin voor de volgende drie jaar. De nieuwe koningin mocht traditioneel als enige over de gildevlag stappen. Omdat hij inmiddels al vijftien jaar hoofdman is, ontving Leo Struyven, bestuurslid van De Vlierbes, een staf met windmolentje in zilver.

Wie meer wil lezen over de rijke geschiedenis van de Vlimmerse Sint-Sebastiaansgilde, vindt een uitvoerig artikel van Jan Oostvogels onder de titel Van rode lantaarn tot landjuweel. Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Vlimmeren 1985-2010, in: De Vlierbes XXXII (2010), p. 19-140.