Beers Vlierke

In 1987 gaven de heemkundige kring De Vlierbes en de vzw Toerisme Beerse de opdracht aan distilleerderij Smeets in Hasselt om een streekproduct te ontwikkelen dat typisch was voor Beerse. Het werd een graanjenever gemengd met het sap van vlierbessen en een alcoholpercentage van 22%, die de toepasselijke naam Beers Vlierke meekreeg.

Sinds kort is De Vlierbes de exclusieve beheerder van de naam van dit streekproduct, omdat de vzw Toerisme Beerse haar activiteiten heeft stopgezet. Van bij de lancering was deze streekdrank een voltreffer en dat is hij nog steeds, mede onder impuls van de gemeente, die hem mee promoot. Zo krijgen mensen die in Beerse in het huwelijk treden, van het gemeentebestuur traditioneel een fles Beers Vlierke met bijbehorende glaasjes aangeboden.

De Korhaan

Doorheen de jaren werd deze drank met zijn typische zoete smaak en unieke aroma van vlierbessensap op verschillende plaatsen gedestilleerd. Dat was onder meer het geval in Hasselt (Smeets), in Zonhoven (Konings), in Baarle-Nassau (NL, Zuidam) en sinds heel wat jaren bij De Korhaan in Hechtel-Eksel. De Korhaan is een van de oudste nog actieve meervoudige stokerijen in België, opgericht in 1833. Achter een grote poort aan de Lommelsebaan 11 wordt al bijna twee eeuwen op ambachtelijke en natuurlijke wijze een rijk gamma van jenever, likeur, advocaat en gin gedistilleerd. Op vraag van specifieke klanten worden ook gepersonaliseerde dranken gemaakt, waaronder het Beers Vlierke. Dankzij de traditionele ambachtelijke methode wordt voor iedere drank een unieke en verfijnde smaak bekomen.

Door hun jarenlang opgebouwde expertise beschikt dit familiebedrijf vandaag over meer dan duizend
verschillende recepten. Om door het bos de bomen nog te kunnen blijven zien, heeft het bedrijf eind 2019 besloten dat uitgebreide gamma aan dranken te herleiden tot een vijftiental topproducten. De meeste daarvan zijn recent in een modern jasje (of beter flesje) gestoken en vinden hun weg naar de klanten via de lokale winkel of via online bestellingen (www.korhaan.be).

In de winkel in Hechtel worden regelmatig proefmomenten georganiseerd om de liefhebbers te laten kennismaken met deze kwalitatieve producten. Het bedrijf is ook van plan in de nabije toekomst een interactief belevingscentrum uit te bouwen, waar het verhaal van de stokerij in geuren en kleuren zal worden uitgebeeld. De expositieruimten zullen zowel in groep als individueel kunnen worden bezocht.

Actieve promotie

De Vlierbes biedt deze streekdrank aan op de markten waaraan we jaarlijks deelnemen, zoals de Kapellekensmarkt op de dinsdag na Pasen, de jaarmarkt in Vlimmeren begin mei en de avondmarkt in Beerse in juni. Wie zich een fles wil aanschaffen, kan ook steeds terecht in drankenhandel ’t Klaverblad in de Melkerijstraat en in enkele lokale supermarkten en drankenhandels.

Het Beers Vlierke is verkrijgbaar in flessen van een halve of hele liter. Kleine flesjes bevinden zich ook in de geschenkdozen die via de dienst Toerisme in ’t Heilaar verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn bijpassende borrelglaasjes te koop per set van drie. Heel het jaar door een ideaal geschenk, maar uiteraard ook geschikt voor eigen gebruik! De drank wordt bij voorkeur heel koud geserveerd. Smakelijk.