Kunstschip in Beerse

Op de plaats van het voormalige café ’t Gerucht in Beerse verrijst over enkele maanden een heus kunstschip. Een groep vrijwilligers verenigde zich onder de naam Samen en wil van het kunstproject een nieuwe ontmoetingsplaats voor Beerse maken. “Tijdens de coronapandemie realiseerden we ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zaten”, vertelt Jack Stoffels, een van de initiatiefnemers. Waar tot voor enkele jaren het café ‘t Gerucht stond, prijkt al enkele maanden een spandoek met daarop de tekst ‘Het gerucht doet de ronde dat…’ Met deze tekst willen de initiatiefnemers iedereen warm maken voor een gloednieuw kunstproject op het plein van het voormalige café.

De installatie van een kunstschip van 10 meter bij 13 meter moet voor een groep vrijwilligers onder de naam Samen vooral de verbondenheid in Beerse in de verf zetten en stimuleren. “Het idee is ontstaan tijdens de coronapandemie, toen we ons realiseerden dat we allemaal in hetzelfde schuitje zaten”, vertelt bezieler Jack Stoffels van Samen. “Dat willen we symboliseren met het kunstschip, waarin iedereen een plaatsje heeft. Als we dat ook nog eens samen met de inwoners kunnen realiseren, tonen we hoe warm onze gemeente echt is.”

Ontmoetingsplaats

Het gemeenschappelijke project, een kunstwerk in de vorm van een schip, komt centraal te staan in de gemeente Beerse. Het kunstschip moet volgens de initiatiefnemers een ontmoetingsplek worden waar de Beersenaren elkaar beter kunnen leren kennen, waar kinderen kunnen spelen en waar mensen tot rust kunnen komen. “Daarom kozen we voor de Bisschopslaan, waar vroeger café ‘t Gerucht stond”, zegt Jack Stoffels. “Het lokaal bestuur was snel overtuigd om het lege graspleintje aan te pakken.”

Voor de uitvoering van het originele project is een samenwerking opgezet met een architect en lokale kunstenaars. De plaatselijke kunstenaar Luk Vermeerbergen uit Beerse maakte de eerste schetsen van het schip. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk lokale materialen zoals bakstenen te gebruiken. Mogelijk komt er in het schip ook een audiozuil met verhalen over Beerse.

Crowdfunding

De vrijwilligers ramen de kostprijs van het kunstschip op een bedrag tussen de 20.000 en 30.000 euro. Om dat allemaal te bekostigen, pakt Samen uit met enkele acties. Zo stond op woensdag 6 april op de markt in Beerse eenmalig een speciale kraam met tekeningen van Luk Vermeerbergen. “We kiezen ervoor om dit project zoveel mogelijk zelf te realiseren, in samenwerking met de gemeente en andere partners. Maar we hebben alle steun nodig. Daarom heb ik verschillende soorten van mijn werk te koop aangeboden”, schetst Luk Vermeerbergen. Om het beton voor de fundering, de bakstenen voor het schip en de verf voor de binnenkant te kunnen bekostigen, loopt er ook een ‘crowdfunding’-campagne. Tegenover iedere bijdrage staat een mooie attentie. “Je kunt kiezen voor een uitnodiging voor het openingsfeest, een kinderworkshop of je kunt je naam laten verwerken in het kunstschip”, verduidelijkt Jack Stoffels. “We hopen dat we later dit jaar samen dit schip kunnen bouwen en onze toekomst.