Zuster Maria Van Gils overleden

De laatste Vlimmerse missiezuster Maria Van Gils is op 12 juli 2021 in Heverlee overleden. Ze was jarenlang actief als verpleegkundige, zowel op verschillende plaatsen in eigen land als op de Filippijnen.

Maria werd in Vlimmeren geboren op 25 februari 1932 als oudste dochter in het gezin van August Van Gils en Catharina Jochems. Zij was in haar jeugd lid van de Vlimmerse BJB-meisjes. Wellicht was het haar tante, zuster Elizabeth Jochems uit Sint-Lenaarts, die haar met haar briefwisseling als missiezuster vanuit de Filippijnen inspireerde om ook die weg op te gaan.

Op 11 november 1951 trad ze toe tot de zusters van De Jacht in Heverlee, waar ze haar eerste gelofte aflegde op 14 mei 1954. Ze had ondertussen de studies aangevat voor verpleegkundige in Roeselare, waar ze zich dienstbaar maakte in de Heilig Hartkliniek tot einde 1961. Op 10 maart 1962 vertrok ze per boot naar de Filippijnen, waar ze als schoolverpleegster tegelijk Engels en de taal van de plaatselijke bevolking leerde in een voorstad van Manilla. In 1966 kwam ook haar broer Jos Van Gils als missionaris van Scheut naar de Filippijnen. Op geregelde tijdstippen had Maria contact met haar broer en hun tante Elizabeth Jochems. Gedurende 17 jaar werkte ze in diverse ziekenhuizen, terwijl ze de laatste jaren in de Filippijnen haar beste zorgen wijdde aan eigen hulpbehoevende medezusters.

Het vochtige en warme klimaat speelde haar meer en meer parten en in 1979 kwam ze terug naar België, waar ze zich verdienstelijk maakte in Schilde, Kessel-Lo en tenslotte in Heverlee, waar ze ingeschakeld werd als verpleegster in het rusthuis Paviljoen van de zusters van De Jacht. Gedurende tien jaar deed ze hier de nachtdienst. Haar gezondheid liet haar echter steeds meer in de steek en ze verbleef lange tijd op de intensieve afdeling van het ziekenhuis. Vanaf 2018 mocht ze aangepaste zorgen ontvangen en genoot ze nog gelukkige dagen met haar medezusters. Op 12 juli 2021 is ze in volle coronatijd rustig ingeslapen. We bieden haar familie onze innige deelneming aan.