Nieuwe toeristische routes

Op vrijdagavond 15 oktober werd het nieuwe bezoekerscentrum Transfo 2340 officieel geopend in aanwezigheid van tal van genodigden. En op zondag 17 oktober ging het centrum open voor het grote publiek. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen uit Beerse, maar ook toeristen en toevallige bezoekers hier nader kunnen kennismaken met de geschiedenis van onze gemeente en met de zes figuren die Beerse op de (wereld)kaart hebben gezet. Daarna kunnen zij, indien gewenst, nog verder op zoek gaan naar de sporen die toonaangevende figuren hebben nagelaten in onze gemeente via een van de drie nieuwe fiets- of wandelroutes.

Jan Vaertenroute

Kunstenaar Jan Vaerten (1909-1980), afkomstig uit Turnhout, woonde vanaf zijn huwelijk in 1942 tot aan zijn overlijden in 1980 in Beerse. Gedurende 30 jaar was er een museum gewijd aan zijn werken in de Peerdekensstraat. Een deel van die collectie is nu nog te bezichtigen in Transfo 2340.

In 2006 werd er al een fietsroute ingereden, die de kunstliefhebber vanuit Beerse naar Sint-Jozef Rijkevorsel en via Vlimmeren opnieuw naar Beerse voert. Deze fietsroute werd nu in een nieuw kleedje gegoten en is 25 km lang. Ze laat je vanuit de blik van de kunstenaar genieten van weidse landschappen, bomen en natuurlijke kleuren die doorheen de seizoenen veranderen. Op de route, die start aan het Heilaar, kun je halt houden aan twaalf reproducties, waar telkens een korte uitleg bij wordt gegeven. Opvallend is hoe bepaalde werken heel goed passen in het landschap of er juist mee contrasteren.

René Van Steenbergenroute

De Vlierbes wijdde in 2011 al een retrospectieve aan architect René Van Steenbergen (1911-1995), die vanaf de jaren dertig tal van woningen in Beerse ontwierp. Nu is er een nieuwe folder met een fietsroute van 10 km ter beschikking, die je langs de voornaamste creaties van de architect voert.

Tijdens de fietstocht – het parcours is eventueel ook te voet af te leggen – ontdek je verschillende gebouwen die Van Steenbergen tussen 1934 en 1976 in Beerse gerealiseerd heeft. Je maakt kennis met de stijl van de Amsterdamse school waardoor hij zich aanvankelijk liet inspireren, maar ook met de veel soberder architectuur van na de Tweede Wereldoorlog.

Ook de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand op Den Hout, een van de vele kerken die hij in de provincie Antwerpen realiseerde, staat op het programma. Wie nog uitgebreider wil kennismaken met zijn creaties, kunnen we ook de autoroute aanbevelen die je terugvindt op onze website www.devlierbes.be.

Beeldenroute

Wie een wandeling door het centrum van Beerse maakt, botst geregeld op een kunstwerk op een plein of in een van de parken. Er zit heel wat variatie in die beelden, die door tal van binnen- en buitenlandse kunstenaars zijn gemaakt. De meeste van deze beelden zijn eigendom van de gemeente; andere werden door de kunstenaars als bruikleen ter beschikking gesteld. Daarnaast bezit de gemeente nog tal van andere kunstwerken, waaronder een reeks schilderijen van Jan Vaerten.

Dankzij de nieuwe wandelroute van 5,5 km kun je op een aangename manier kennismaken met een brede waaier van kunst in de openbare ruimte. Ter plaatse kun je meer uitleg over de kunstwerken lezen na het inscannen van de QR-code of via de audiotour op de app IZI-travel. Wie een en ander liever thuis rustig naleest, kan terecht in het jongste jaarboek van De Vlierbes, dat in oktober werd verdeeld.