Aanwinsten bibliotheek

Heemkunde- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius (Ravels-Poppel-Weelde) bracht in september een nieuw boek uit: ‘Ravels: Een Kempisch dorp in woord en beeld’. In dit lijvige boek maak je een historische reis doorheen het dorp Ravels en het gehucht Eel. En heemkundekring Amalia Van Solms uit Baarle-Hertog-Nassau publiceerde de tweede editie van het lijvige boek ‘Straten met een verhaal’ van André en Dennis Moors. Beide naslagwerken zijn voortaan ook te raadplegen in ons Documentatiecentrum.

Ravels in woord en beeld

Ravels: Een Kempisch dorp in woord en beeld schetst de hoogtepunten uit de geschiedenis van het dorp, van de prehistorie tot nu, en voert je langs de industriële ontwikkelingen, het kanaal als industriële as, de oorlog, het onderwijs, het verenigingsleven, de eeuwelingen, de twee kerken met hun kerkschatten en nog zoveel meer. Deze rijkelijk geïllustreerde uitgave bevat ook prachtig beeldmateriaal van de fauna en flora in de Gewestbossen van Ravels. Het boek werd samengesteld en vormgegeven door Marc Vermeeren.

‘Ravels: Een Kempisch dorp in woord en beeld’ is het vervolg op het boek over de deelgemeente Poppel, dat in september 2019 werd voorgesteld tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis van Ravels-Weelde. Beide boeken maken deel uit van de geplande trilogie over de dorpen Ravels, Weelde en Poppel. Meer informatie over deze uitgaven vind je op de website van de heemkundige kring: www.nicolaus-poppelius.be.

Gegevens

  • Formaat: 29,50 x 21 cm
  • Omvang: 512 blz.
  • Ruim 1200 illustraties
  • Omslag: harde kaft in full color
  • Uitvoering: gebonden
  • Prijs: 45 euro (+ 10 euro verzendingskosten)

Straten met een verhaal

Op zaterdagmiddag 9 oktober werd in het Cultuurcentrum van Baarle-Hertog-Nassau de tweede editie van ‘Straten met een verhaal’ voorgesteld. Het gaat om een project van de heemkundige kring, dat vorm werd gegeven door André Moors en zijn zoon Dennis. Dankzij een stevige sponsorbijdrage van drukkerij Em. de Jong wordt het aangeboden tegen de zeer aantrekkelijke prijs van 25 euro. Dankzij het meedenken en de creativiteit van de medewerkers van de drukkerij is het qua opmaak een bijzonder fraai boek geworden ter grootte van een bosatlas. Het telt 332 pagina’s en heeft een harde kaft.

Dit kleurrijke en informatieve lees- en kijkboek bevat alle 226 per 1 juli 2021 bekende straten in de gemeente Baarle-Nassau-Hertog en de deelgemeenten Ulicoten, Castelré en Zondereigen. De straatnamen worden niet alleen verklaard, maar bijzondere gebeurtenissen, opmerkelijke inwoners en straatbeelden worden ook beschreven. Het boek bevat zomaar even 900 foto’s, waarvan 500 oude en 400 nieuw gemaakte opnames. Bijzonder is dat 14 luchtfoto’s, genomen vanuit een ballon of drone, paginagroot zijn afgebeeld. Achterin het boek zit een grote en kleurrijke plattegrond met stratenindex.

Een en ander illustreert heel goed hoe sterk zo’n Kempisch dorp doorheen de tijd verandert. Vooral de jongste jaren is de evolutie opmerkelijk. Meer informatie is te vinden op de website van heemkundekring Amalia van Solms: www.amaliavansolms.org