Jan Nagels, 100 jaar jong

Op zaterdag 18 januari 2020 vierde Beerse de 100ste verjaardag van ons erebestuurslid Jan Nagels. Jan was in 1978 medestichter van de heemkundige kring De Vlierbes en kreeg de titel van erebestuurslid in 1993. Hij bleef de maandelijkse bestuursvergaderingen bijwonen zolang De Vlierbes in het Tempelhof zetelde. Samen met zijn vrienden Karel Willemsens en Jef Bolckmans was hij de grote animator bij de verkoopstanden van De Vlierbes op de jaarlijkse Kapellekensmarkt, de avondmarkt in juni en de bedeling van ‘peperkoek en een borrel’ op oudejaarsdag.

Op de vooravond van de viering had de wijk Schutsboom de voortuin van Jans woning versierd en op 18 januari waren de bestuursleden van De Vlierbes al vroeg in de weer om de Pastoriestraat op te smukken met kerstboompjes en ballonnen. Plantrent bvba had aan het feestcomité, onder leiding van Annemie Proost, 100 kerstbomen ter beschikking gesteld.

Om 13.30 uur werden Jan en Mikske in een open koets en begeleid door de fanfare Het Werk der Toekomst langs een haag van enthousiaste dorpsgenoten naar de Sint-Lambertuskerk gevoerd. In een bomvolle kerk gingen pater Marcel en E.H. Peter Dierckx voor in een eucharistieviering, opgeluisterd door het koor Zingen op Zondag, onder leiding van Betty Dockx, en de fanfare. De groep kerkversierders, waar Jan nog altijd deel van uitmaakt, had met de hulp van floraal kunstenaar Tom De Houwer prachtige bloemstukken aan de ingang en voor het koor opgesteld. Opvallend was het profiel van Jans hoofd in donkere en lichte bladeren boven het altaar. De misviering werd afgesloten met een schitterende lofrede door Werner Van den Bogaert, bestuurslid van De Vlierbes en voorzitter van het Davidsfonds Beerse, in naam van alle verenigingen.

Na het ontsteken van het Wintervuur op het kerkplein trokken de genodigden naar de feestzaal Lambeer. Tijdens de receptie, aangeboden door de familie Nagels, sprak burgemeester Bart Craane een huldewoord uit, zong Amicitia zijn feestlied en projecteerde De Vlierbes zo’n 160 foto’s van Jan, Mikske en hun gezin. Je zou denken dat de 100-jarige het feestgedruis liever over zich heen zou laten gaan, maar Jan beklom het podium en herinnerde ons in een interview met Manu Willemsens nog eens aan de tientallen optredens waarmee hij de hele Kempen zo’n 70 jaar lang aan het lachen bracht.

Zalig, zo’n 100-jarige die er nog geen 80 uitziet. Zalig, zo’n koppel als Jan en Mikske, die nog zo kwiek van hun woning en tuin aan de Pastoriestraat kunnen genieten. Zalig, zo’n gezin dat met alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen kan vieren en blijven feestvieren. “Dat kan alleen”, zei Peter Dierckx, “als je goed blijft ademen.” “Maar daarnaast moet je ook veel zin voor humor hebben en goed blijven lachen”, voegde Jan eraan toe. In ons jaarboek 2020 komen we nog uitvoerig terug op zijn leven vol humor.