Schoolbankje vermist

Indien u ooit ons voormalig heemkundig museum in het Tempelhof hebt bezocht, herinnert u zich ongetwijfeld dat daar ook een klasje zoals het vroeger voorkwam in menig Kempens dorp, deel van uitmaakte. Na de ontmanteling van ons museum, intussen alweer twee jaar geleden, hebben we een deel van dat klasje nog een tijd tentoongesteld in de bibliotheek aan de Heilaarstraat. Het ging om twee schoolbankjes, een pupiter en een toonkast.

Door de recente verbouwingswerken in de bibliotheek waren we eind vorig jaar verplicht om alles weg te halen uit de bib en tijdelijk op te slaan in ons Documentatiecentrum aan de Boudewijnstraat. De twee bankjes werden voorlopig bewaard bovenaan de trap naast onze vergaderzaal. Helaas moesten we kort nadien vaststellen dat één van de bankjes verdwenen was. Achteraf blijkt dat dit schoolbankje buiten onze wil om is verkocht en verhandeld door een zaak in tweedehandsmeubeltjes, maar het is niet duidelijk door wie en aan wie.

Het is bijzonder jammer dat dit bankje weg is, want het ging om een uniek exemplaar, dat meer dan 20 jaar in ons heemkundig museum Tempelhof had gestaan en wellicht in de toekomst nog dienst kon doen voor een tijdelijke tentoonstelling elders. Daarom zijn we nu ijverig op zoek naar dit bankje. Mocht u hierover iets vernomen hebben via familieleden, vrienden of kennissen of toevallig het bankje ergens zien opduiken (bv. op een verkoopsite van tweedehandse meubelen), dan zouden wij het erg waarderen als u ons daarvan op de hoogte brengt.

We hopen alleszins dat we dit waardevol stuk erfgoed binnenkort kunnen terugvinden en opnieuw aan onze collectie museumreserves toevoegen. Hartelijk dank voor iedere nuttige tip die daartoe kan bijdragen. U kunt hierover steeds contact met ons opnemen via info@devlierbes.be.