Toekomst voor enkele waardevolle gebouwen

Aan de Bisschopslaan zijn de voorbije weken twee villa’s opnieuw onder de aandacht gekomen, omdat er nogal wat bomen en struiken zijn weggehaald. Op de hoek van de Bisschopslaan en de Abdijstraat staat een villa in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw en schuin daartegenover de ‘Villa Antoinette’, rond 1901 gebouwd door Jos Pauwels uit Borgerhout, de eerste liberaal in onze gemeenteraad. Hij bouwde ook de ‘Pauwels – rij’ aan de L eemstraat. Jos Geerts schreef een artikel over hem in het jaarboek 1984 (VI) van De Vlierbes. Wist u trouwens dat de vleugel rechts van de puntgevel pas later is aangebouwd?
De eigenaars van beide gebouwen hebben nieuwe plannen met deze villa’s en we vertrouwen erop dat zij het typische karakter ervan zullen respecteren. De villa’s bepalen immers mee het uitzicht van de Bisschopslaan en zijn opgenomen in de inventaris van waardevolle gebouwen van onze gemeente.

Hoeve in Vlimmeren

Voor een ander gebouw uit die inventaris is een niet zo fraaie toekomst weggelegd. Aan de Hoogstraat in Vlimmeren staat nog een langgevelhoeve uit 1870 op een groot erf, waar een projectontwikkelaar zorgwoningen wil gaan bouwen. De boerderij is zowat de laatste getuige van het verleden van Vlimmeren als landbouwdorp. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Adviesraad (IOEA) keurde vorig jaar weliswaar de ideeën omtrent de inplanting van zorgwoningen in het centrum van Vlimmeren goed, maar pleitte tegelijkertijd voor het behoud van de hoeve. Bouwhistoricus Johan Grootaers maakte een uitgebreide studie van het gebouw en benadrukte daarin het historische belang ervan. Toch gaf het gemeentebestuur de toelating om het gebouw af te breken. Afbraak is natuurlijk de gemakkelijkste oplossing in zo’n project. Maar wij zijn van oordeel dat een architect met een gezonde dosis creativiteit toch nog een toekomst kan bieden aan dit waardevolle erfgoed door het in te passen in de bestaande plannen van het project. Voorbeelden in andere gemeenten, zoals het CADOproject, een dagverzorgingscentrum aan de Berkenmei in Vosselaar, bewijzen dat dit perfect kan.