Boek geschiedenis Kempense bossen

Tim Quadflieg (47 jaar) uit Turnhout bracht begin dit jaar het eerste deel uit van zijn boek ‘Kempense Bossen’. Hij spitst zich daarin toe op de bossen uit de Noorderkempen en hun geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een tweede boek, dat zal gaan over de Zuiderkempen. Dat zal normaal over twee jaar verschijnen.

Als fervent fietser verkende Tim jarenlang de kronkelende zandwegen die hem door de Kempense bossen voerden. Al snel wilde hij meer weten over al die natuurpracht. “Hadden wij op school niet geleerd dat de Kempen vóór 1900 bestond uit één grote heidevlakte? Wie heeft dan al die bossen aangeplant en waarom, wanneer en met welk doel?”, vroeg de auteur zich af. “Ik stapte de plaatselijke bibliotheek binnen op zoek naar boeken die mijn vragen konden beantwoorden, maar ik vond niets.”

Tim surfte zich suf op het internet en bewaarde alle kleine beetjes informatie in een Word-document. Na een jaar had hij al heel wat kunnen verzamelen, mede dankzij allerlei bosbeheerplannen, natuurinrichtingsplannen en andere publicaties. De berg aan informatie werd zo groot, dat hij besloot zelf een boek te schrijven. “Het is geen traditionele wandelgids geworden, want daar zijn er al genoeg van. Het is ook geen overzichtsboek van de talloze bossen. Ik heb me beperkt tot één regio: onze eigen Kempen. De geschiedenis van alle bossen komt erin aan bod en wordt geïllustreerd met tal van kleurenfoto’s.”

In het boek staat de geschiedenis van elk natuurgebied beschreven. Je leert hoe ieder gebied er vroeger uitzag, hoe het er nu uitziet en hoe je het kunt verkennen. De man bezocht daarvoor zelf alle 40 natuurdomeinen waarover hij schrijft en ontdekte zo heel wat onbekende pareltjes. Tijdens zijn ontdekkingstochten in de bossen van de Noorderkempen nam hij maar liefst 9000 foto’s. “Ik wil met mijn boek wat meer naamsbekendheid geven aan de vele vaak nog onbekende bossen”, zegt Quadflieg. “Tegenwoordig gaan we allemaal op reis naar verre oorden om onbekende landen te ontdekken. Maar ik wil de lezer ertoe aanzetten om op ontdekkingstocht te gaan in eigen streek en onze eigen natuurgebieden leren verkennen.”

De grote favoriet van Tim is het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout vanwege de zand- en heidegronden. “Ik zoek ook graag het losse zand en de duinen op in Kasterlee, Lichtaart en Herentals”, zegt hij. “Al toen ik nog klein was, vond ik het magisch om zo ver van de kust over duinen te kunnen lopen.”

We betreuren wel dat de auteur niet de moeite heeft genomen om zijn teksten te laten nalezen door een professionele eindredacteur. Dat had heel wat storende taal- en spelfouten kunnen voorkomen, waardoor het boek nog vlotter zou hebben gelezen. Dit neemt niet weg dat dit een heel informatief en fraai geïllustreerd naslagwerk is.

Tim gaf zijn boek uit in eigen beheer via Boekscout, een Nederlandse uitgeverij. Het is dus niet in de boekhandel te koop, maar geïnteresseerden kunnen het boek wel bestellen via de website kempensebossen.jouwweb.nl of rechtstreeks bij de auteur: timquad@hotmail.com. Het boek telt 214 bladzijden en kost 24 euro (+ 5,80 euro portkosten).