Dorp in verzet

Hoe actief was het verzet in Vosselaar tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke verzetsstrijders en verzetsgroepen waren er actief in onze streek? Hoeveel inwoners van Vosselaar werden naar Duitsland weggevoerd om er verplicht te gaan werken in de oorlogsindustrie? Je kunt het allemaal lezen in een nieuwe publicatie van heemkundige kring Adriaen Ghys. En wie het boek tijdig bestelt, krijgt ook nog een mooie korting op de normale boekhandelsprijs.

Grote oorlog in een klein dorp

Eind september verschijnt naar aanleiding van 80 jaar bevrijding een boek over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Vosselaar en omliggende gemeenten in september 1944. Auteur Jef Florizoone, lid van de plaatselijke heemkundige kring, beschrijft daarin de verschillende verzetsgroepen uit onze streek en de actieve verzetslieden uit Vosselaar. Hij beperkt zich overigens niet tot Vosselaar, dat geen hoofdrol speelde bij de bevrijdingsoperatie, maar onthult ook wat er zich afspeelde in de omringende gemeenten, zoals Turnhout, Beerse, Gierle, Merksplas… Jef deed heel wat voorbereidend speurwerk in diverse archieven en spoorde maar liefst 148 verzetsstrijders, 219 oud-strijders, 51 krijgsgevangenen en 38 verplicht tewerkgestelden op.

Voorintekenprijs

Wil je weten wie er uit Vosselaar deelnam aan de 18-daagse veldtocht of het verhaal lezen van de onfortuinlijke burgerslachtoffers uit deze buurgemeente? Dan vind je een en ander terug in het boek, dat eind september verschijnt. Tot en met 31 augustus 2024 kun je voor intekenen op het boek. Wie dat doet, ontvangt een korting van 5 euro op de normale boekhandelsprijs. Vooraf intekenen kan door 25 euro over te schrijven op het rekeningnummer BE37 7785 9168 7628 van Heemkundige Kring Adriaen Ghys vzw, met als vermelding ‘Een dorp in verzet’ en je volledige naam en adres. Het boek wordt voorgesteld op zaterdag 21 september 2024 en kost dan 30 euro. Je kunt jouw exemplaar afhalen op die dag tijdens de voorstelling van het boek in vrijetijdshuis De Moer, Sint-Jozefstraat 45, Vosselaar. Lukt dat niet, dan kun je het boek ook achteraf nog ophalen bij het onthaal van de bibliotheek in De Moer. Het boek laten opsturen kan ook, maar dan betaal je 6 euro extra portkosten. Betaal die som gelijktijdig bij de bestelling van het boek als je voor verzending met de post kiest.

Vosselaar lanceerde in september 2021 met het Bevrijdingspad al een gloednieuwe wandeling op het grondgebied van Vosselaar en Gierle (Lille). Deze wandeling van vijf kilometer, die wordt aangeduid met zeshoekige bordjes met een klaproos, staat in het teken van de herdenking van de twee wereldoorlogen. Een van de blikvangers van het Bevrijdingspad is een opgewaardeerde uitkijktoren van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog (zie ook ons contactblad 167, december 2021, p. 3-4).