Werkgroep Paleografie gestopt

Op donderdag 19 mei 2023 werd de werkgroep paleografie stopgezet. 25 jaar lang kwam deze werkgroep elke maand samen om oude teksten van het gemeentearchief van Beerse te ontcijferen en ze in een leesbaar lettertype digitaal om te zetten. Leo Dignef heeft in het jaarboek 2010 in het Woord vooraf een samenvatting gegeven van hoe deze werkgroep indertijd tot stand is gekomen. Als genealoog komt men vroeg of laat in aanraking met dergelijke teksten. Zo was het ook met wijlen Herman Cautereels, die de noodzaak inzag om deze teksten ter beschikking te stellen van onze leden.

Na de nodige lessen gekregen te hebben van professionele paleografen, werd een werkgroep opgericht om deze teksten om te zetten. Omdat de teksten enkel beschikbaar waren in het Rijksarchief van Antwerpen, kreeg De Vlierbes uitzonderlijk de toelating om ze te kopiëren. Leo Dignef trok dan ook regelmatig naar Antwerpen om deze boeken op te halen om ze in Beerse een voor een te kunnen kopiëren.

Met Iwein Coppieters en Wieza Michielsen, twee zeer ervaren paleografen, kwamen enkele bestuursleden van De Vlierbes, onder leiding van Herman Cautereels, maandelijks bij elkaar om deze teksten te evalueren en al doende bij te leren. In 2006 had Raymond Pardon van Turnhout contact met Iwein en hij voelde zich geroepen om mee te helpen. Zijn vriend, Frans Vanmechelen, zag het ook wel zitten om een handje toe te steken. Via Wieza Michielsen vroeg Yolande Van Aerden uit Gierle hulp om oud schrift te leren lezen. Na enig overleg kon Wieza ook Yolande overtuigen om zich mee achter dit project te scharen.

Samen met Herman Cautereels kwamen ze maandelijks in het Documentatiecentrum bijeen om te overleggen, te verbeteren en de taken te verdelen. De gekopieerde bladen werden meegegeven naar huis om ze daar verder rustig te kunnen bestuderen en de tekst in Word te verwerken. De teksten werden dan aan elkaar doorgemaild om ze eventueel nog te verbeteren. Zodra de teksten door iedereen goedgekeurd waren, werden ze doorgestuurd naar mij. Ludo Dierckx zorgde er dan voor dat de volledige bundel teksten weer werd samengesteld tot een geheel. Deze bundels zijn beschikbaar in het Documentatiecentrum van De Vlierbes in de Boudewijnstraat 18 en kunnen worden ingezien op elke tweede maandag van de maand van 19 tot 22 uur en op elke tweede woensdag van 14 tot 17 uur.

Aangezien er nog enkele bundels moeten worden omgezet, willen we graag om hulp vragen. Iedereen die dit werk graag zou willen voortzetten, is welkom. Het is een rustig werk dat thuis kan gebeuren, met opvolging en ondersteuning van een bestuurslid van De Vlierbes.