Nieuw jaarboek 2022

In oktober 2022 ontvangt u ons 44ste jaarboek met 12 artikelen, geïllustreerd met meer dan 200 foto’s. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Meer dan 50 jaar geleden werd jeugdhuis Beersiana geopend. Daarna volgden Klan, De Krinkel, De Korridor en Den Beir. In Vlimmeren kon de jeugd terecht in ’t Kot, Shelter en Wiedes. Staf Willemsens beschrijft de geschiedenis van onze jeugdhuizen.
  • In de loop van het voorbije jaar moest De Vlierbes afscheid nemen van vier erebestuursleden: Louisa Michielsen, Maria Bastiaensen, Jan Van Nyen en Herman Cautereels. Leo Dignef wijdt een ‘in memoriam’ aan ieder van hen en Ludo Dierckx stelde hun kwartierstaten op.
  • Eerlijk duurt het langst, zegt Oxfam-Wereldwinkels al 50 jaar. Ook in Beerse bestaat de Wereldwinkel-werking al sinds 1972. Guido Theunissen schetst het reilen en zeilen van de fair-trade in onze gemeente en daarbuiten.
  • We kijken reikhalzend uit naar de restauratie van het Hof van Vosselaar aan het Hofeinde. Tot 1776 was dat niet alleen de pastorie van Vosselaar, maar ook van Beerse. Het gebouw kende woelige tijden, maar had ook luisterrijke bewoners. Guido Theunissen laat je kennismaken met het boeiende religieuze verleden van onze gemeente.
  • Foorreizigers Louis en Florence Severeyns kregen 17 kinderen, van wie er 15 voor een gelijkaardig beroep kozen. En ook de kleinkinderen zetten de kermistraditie voort. Passeer je op de kermis een lunapark, een ‘bidule’, een derbyrace of een smoutebollenkraam, dan is de kans groot dat het om een ‘stiel’ van de familie Severeyns gaat. Hoe deze familie de kermissen in onze streek veroverde, vertellen Stan Geysen, Leo Van den Broeck en Hubert Willems.
  • De collectie Kempense kledij van De Vlierbes wordt tot ver buiten Beerse naar waarde geschat. In 2021 was ze te gast in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Noor Van Coillie, Veva Raeves en Guido Theunissen schetsen de evolutie van de Kempense kleding in de periode 1850-1950.
  • Het leven van Karel Van Nyen blijft ons boeien. In Berchem was hij erevoorzitter van De Vlaamse Vrienden. Hoe hij door de leden van deze vereniging op handen werd gedragen, vertelt ons Leo Dignef.
  • Een 70-jarig huwelijk of platina jubileum is en blijft een zeldzaamheid. Dit jaar zijn Adriaan Michielsen en Jeanne Snels uit de Merksplasseweg de gelukkigen. Dochter Gonde Michielsen schetst hun levensloop.
  • Jozef Rommens verwierf niet alleen naam en faam met zijn Brouwerij De Hoop, maar van 1921 tot 1939 was hij ook burgemeester van Beerse in het bruisende interbellum. Onder zijn bewind werd het elektriciteitsnet in onze gemeente aangelegd, werden de meisjesschool aan de Albertstraat en de huishoudschool aan de Boudewijnstraat opgericht, de Sint-Jozefskliniek, de noodkerk en de pastorie van Den Hout ingewijd en de kiosk gebouwd. Leo Dignef beschrijft al die verwezenlijkingen en staat ook stil bij de heuglijke, maar ook tragische gebeurtenissen in het gezin Rommens-Lenaerts.

Ons jaarboek 2022 is ook steeds zonder voorintekening tegen 22 euro (+ 3 euro voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij een van onze bestuursleden.