Rita Van Deun overleden

Na een slepende ziekte is Rita Van Deun, voormalig bestuurslid van De Vlierbes, op 26 juli 2021 op 75-jarige leeftijd overleden. Zij werd in Beerse geboren op 16 december 1945 als zesde kind in het gezin van Jos Van Deun en Therese Voet, die een elektrohandel aan de Gasthuisstraat hadden. Haar zussen en broers waren Mia, Jules, Aloïs (†), Michel, Jef en Reinild.

In haar jeugd was Rita samen met haar zussen een enthousiast lid van de Gidsen Sint-Rita, waarvan zij groepsleidster was van 1966 tot 1968. Rita studeerde voor onderwijzeres in het Heilig-Grafinstituut in Turnhout. In haar beroepsleven heeft zij altijd genegenheid en zorg geschonken aan kinderen die in moeilijke situaties verkeerden. Zij gaf les in het MPI ’t Zwart Goor in Merksplas en in Pulderbos.

Bij de bevriende familie Huet raakte Rita gepassioneerd door oude wagens. Zij werd een van de weinige vrouwen in ons land die oldtimers verzamelde en restaureerde. Haar zeldzaamste wagen, een vooroorlogse Mercedes, was in meerdere films en tv-series te zien. Zij was lid van de Mercedes-Benz Oldtimerclub en gedurende 22 jaar medeorganisator van de Hoogstraatse Oldtimerbeurs.

Rita tuinierde ook graag. De tuin bij haar huis aan de Abdijstraat was piekfijn verzorgd en altijd waren er bijzondere bloemen of struiken te ontdekken. “Het paradijs, dat is een tuin. Met pioenen, daglelies, rozen, toverhazelaars, hortensia, clematis, vlinderstruiken, juffertjes in ’t groen, vuurpijltjes, irissen. Al Riets lievelingsbloemen. En een tuintafel, half in de zon, half in de schaduw, om samen met oude vrienden aan te zitten en een blije eeuwigheid bij te praten”, zo schreven haar zussen en broers op het gedachtenisprentje.

In 2009 werd Rita bestuurslid van De Vlierbes. Vooral de werkgroep textiel kon wat hulp gebruiken, want de kledingcollectie was onder impuls van Elza Doemen in de loop van de voorbije jaren fameus uitgebreid. In 2011 richtte Rita samen met Veva Raeves, Monique Thijs en Tiny Boenders in het Heemkundig Museum Tempelhof een prachtige tentoonstelling van hoeden, mutsen en petten in. Drie jaar later volgde een evocatie van ‘De gouden jaren 60’, totdat het museum eind 2017 zijn deuren sloot.

Dank je wel, Rita, voor je jarenlange toewijding aan onze heemkundige kring. Het bestuur van De Vlierbes biedt de familie van Rita zijn oprechte gevoelens van deelneming aan.