Catwalk

In het Stedelijk Museum in het begijnhof van Hoogstraten loopt tot eind dit jaar de tentoonstelling Cat-walk. Die geeft een beeld van de Kempense klederdracht in de periode van 1850 tot 1950 en hoe mode door de eeuwen heen evolueerde.

Veel van de tentoongestelde kledingstukken zijn afkomstig uit de rijke collectie van De Vlierbes, die grotendeels werd verzameld door ons voormalige bestuurslid Elza Doemen.

Mode is alom aanwezig. Mode is voor ons zelfs bijna evident. Maar voor onze voorouders was dit niet zo vanzelfsprekend! Hebt u zich al ooit afgevraagd hoe men 100 jaar geleden gekleed ging in de Kempen? Droeg iedereen toen dezelfde kleding? Was men bezig met de heersende modetrends? Wie droeg er traditionele kleding en hoe zag die er dan uit? Waar en hoe werd kleding op het platteland gemaakt?

100 jaar geleden was de Antwerpse Kempen een vrij arme streek. Het op de voet volgen van de verschillende modetrends was dus niet voor iedereen weggelegd. Enkel de gegoede burgers konden het zich veroorloven om de mode te volgen, want kleding was kostbaar…

Dat wil echter niet zeggen dat alle bewoners van het Kempische platteland er als armoezaaiers uitzagen. Op een gewone doordeweekse dag droeg men gewone plattelandskleding, maar op zondagen en voor feestelijke gelegenheden haalde men de beste streekdracht uit de kledingkoffer. Met deze traditionele kleding liet men trots zien uit welk dorp men afkomstig was en tot welke sociale stand men behoorde.

“Deze tentoonstelling is uniek, omdat ze rechtstreeks verbonden is aan onze voorouders en aan onze regio”, aldus schepen van Cultuur Arnold Wittenberg van Hoogstraten Leeft. “We werpen een blik op hoe onze (over)grootouders in hun tijd de mode volgden, hoe kleren er in die tijd uitzagen en welke regionale invloed de Kempen hebben op de evolutie van textiel en klederdracht. Bezoekers van deze expo maken als het ware een reis in de tijd naar 150 jaar geleden.”

Welke kleding er gedragen werd en hoe men op het platteland omging met kleding en textiel, kunt u nog tot en met 19 december 2021 gaan ontdekken op de tentoonstelling Catwalk Kleding in de Kempen tussen 1850 en 1950 in het Stedelijk Museum, Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten. Open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur. Toegang is gratis. Meer informatie op: www.hoogstraten.be/catwalk.