Kempense Erfgoeddatabank

Drie Kempense erfgoedcellen en hun partners lanceerden begin dit jaar een nieuw online erfgoedportaal, waar zoveel mogelijk erfgoedinformatie uit en over de Antwerpse Kempen op één plek te vinden is. www.kempenserfgoed.be is het eerste erfgoedportaal in Vlaanderen dat zoveel verschillende databanken bundelt op één platform. Ook De Vlierbes is aanwezig op deze site met (voorlopig) ruim 180 beelden, voornamelijk van onze steenbakkerijcollectie. U vindt die beelden terug onder ‘Collecties/Documentatiecentra’.

Wie vandaag online informatie over erfgoed wil zoeken, krijgt een veelvoud aan beelden, data, databanken enz. Het ene stukje informatie staat in de databank van een museum, een ander in een krantenbank en nog een derde en vierde stukje zijn terug te vinden in een hoekje van de website van een stadsarchief of op een beeldenbank van een heemkundige kring. Met wat geluk kan de zoekrobot alles vindbaar en doorzoekbaar maken voor jou, maar er is geen garantie dat je zult vinden wat je zoekt.

Het Kempens Erfgoedportaal, dat in februari 2021 werd gelanceerd, brengt daarin een ingrijpende verandering door de voormalige erfgoedbanken Kempense Krantenbank, Erfgoedbank Noorderkempen en Kempens Erfgoed samen te brengen op één plek: www.kempenserfgoed.be, samen goed voor 80.000 beelden en 90.000 kranten! Ook de data uit de Vlaamse Erfgoeddatabank www.erfgoedregis-ter.be, voor zover die uit de Antwerpse Kempen afkomstig zijn of met de Kempen te maken hebben, staan hier ter beschikking van de bezoeker. In de toekomst willen de initiatiefnemers, de drie erfgoedcellen van de Kempen, nog meer databanken integreren in deze portaalsite. Dat zal niet in één keer gebeuren, maar in verschillende stapjes gedurende de komende jaren.

De inhoud van het Kempens Erfgoedportaal zal niet alleen verspreid kunnen worden via de sociale media. Voor meer onderlegde gebruikers zal iedere collectie, online tentoonstelling of zoekopdracht ook ingeplugd kunnen worden in andere websites net zoals dat met You Tubefilmpjes of Twitterberichten vandaag al gebeurt. Zo zullen beheerders van erfgoedcollecties de vrucht van hun inspanningen via het Kempens Erfgoedportaal kunnen tonen op hun eigen website. Door zijn aanwezigheid op zoveel mogelijk websites wil het portaal ook zoveel mogelijk mensen aanspreken en het erfgoed laten zien dat de afgelopen jaren door een massa vrijwilligers is verzameld, geregistreerd en gedigitaliseerd.

De portaalsite www.kempenserfgoed.be is er voor iedereen. Wil je grasduinen in de geschiedenis van je dorp, stad of familie? Op het Kempens Erfgoedportaal vind je een schat aan beeld- of archiefmateriaal. Zoeken via kaart of collectie maakt het eenvoudig voor de bezoeker. Bovendien zal het erfgoedportaal ook online expo’s tonen die regelmatig veranderen. Ons erfgoed wordt zo een heel stuk toegankelijker en dichtbij.

Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van de drie Kempense erfgoedcellen: Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met de betrokken gemeenten, vrijwilligers en steun van de Vlaamse Overheid.