August Van Deun overleden

Op 17 november 2019 is Gust Van Deun van de Abdijstraat in het woonzorgcentrum De Dennen in Malle op 98-jarige leeftijd overleden. Gust was van in de jaren 80 lid van De Vlierbes en schreef vele artikelen voor ons driemaandelijks tijdschrift.

Gust werd in Beerse geboren op 20 april 1921. Zijn ouders, Mon Van Deun en Catharina (Tow) Allaerts, boerden aan de Schoolstraat met twee koeien in de stal en een dries aan de huidige Abdijstraat. Gust was in het gezin de jongste van acht kinderen: twee dochters en zes zonen. Hij volgde de Grieks-Latijnse afdeling aan het Klein Seminarie in Hoogstraten. Van hogere studiën was vanwege de oorlogssituatie geen sprake. Moeder overleed in 1944 en vader anderhalf jaar later. In 1945 trouwde Gust met Jeanne Van Ravels (1919-1998). Zij zorgden voor een groot gezin met vier dochters en drie zonen.

In december 1942 vond Gust werk bij de Dienst voor Voedselvoorziening en Rantsoenering. Hij wist vele ervaringen uit de oorlogsjaren te vertellen voor ons jaarboekartikel Rantsoenering en ravitaillering tijdens de Tweede Wereldoorlog te Beerse in 1994. Na de oorlog werkte hij een tijdje in de sigarenfabriek Alto in Turnhout en vervolgens werd hij bediende bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) in Turnhout. In 1952 verhuisde hij met zijn gezin van de Steenovenstraat naar de Abdijstraat. Gust was in zijn vrije tijd zeer actief als zanger en medewerker in de Sint-Lambertusparochie.

Gust was een begenadigd verteller en kon op een kleurrijke manier familieleden, kennissen en dorpsfiguren beschrijven. Van 1995 tot 2016, ruim twintig jaar lang, schreef hij artikelen voor het tijdschrift van De Vlierbes. Het werden er 36 in totaal. In 2000 was hij ook medeauteur voor ons jaarboekartikel over De Schutsboom. Het bestuur van De Vlierbes biedt aan de familie Van Deun zijn innige deelneming aan.