Handwerk Bandwerk – Neuzen in een Kempense kleerkast

Van 16 november 2018 tot 22 december 2019 loopt in het Taxandriamuseum in Turnhout de tentoonstelling ‘Handwerk Bandwerk – Neuzen in een Kempense kleerkast’. Deze expo geeft een textiel- en kostuuminterpretatie aan de verschillende zalen van het museum en put daarvoor uit de rijke collecties van Archief & Musea Turnhout en van het Museum Tempelhof in Beerse. Het hedendaagse luik wordt gedurende het komende jaar ingevuld door leerlingen van de afdeling ‘Creatie en Mode’ van het Heilig Graf in Turnhout. Een uniek project, dat zeker ook jouw aandacht verdient.

Elke dag opnieuw bepalen we welke kleren we zullen aantrekken. De kledingkeuzes die we maken, worden bepaald door onze positie in de maatschappij, onze bezigheden voor die dag, onze financiële middelen en onze persoonlijke smaak. Daardoor is kleding een interessant thema voor musea. Want elk kledingstuk, hoe onbeduidend ook, kan veel verhalen vertellen. De expo ‘Handwerk Bandwerk’ toont nooit eerder getoonde collectiestukken uit het Museum Tempelhof in Beerse en het Turnhoutse Taxandriamuseum.

Elke kamer van het museum krijgt een textiel- en kostuuminterpretatie. De wereld van de valkeniers leidt bijvoorbeeld naar de kleding van de boswachters en jagers. Het thema ‘ontwikkeling van de Kempen’ naar streekdrachten en de centrale rol die Turnhout speelde bij de aankoop van kleding. Vanaf de negentiende eeuw kon men in de stad terecht voor allerlei kleding en accessoires. Prentkaarten, foto’s en advertenties geven een blik op kledingwinkels uit lang vervlogen tijden. Bij sommige bezoekers zal de kamer heel wat herinneringen oproepen.

Vroeger leerden meisjes op school hoe ze zelf kleding konden maken of herstellen. Kledingstukken werden meermaals versteld en gedragen door verschillende kinderen van hetzelfde gezin. Duurzaamheid avant la lettre. Merklappen, schorten, kinderkleding, doopkleding en feestkleding komen aan bod, maar ook alledaagse voorwerpen zoals luiers en doeken, waarin baby’s gewikkeld werden. Het indrukwekkende kunstkabinet van het museum is dé ideale plek voor een aantal bijzonderheden, zoals kinderkazuifels waarin kinderen zich konden verkleden. Souvenirs meegebracht van verre reizen krijgen er eveneens een plaats. Imposant zijn de creaties van een Brussels modehuis die de echtgenote van een Turnhouts textielfabrikant rond 1900 droeg. Turnhoutse kant is vooral verwerkt in stukken uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen nog veel kantwerksters uit Turnhout en omgeving voor hun eigen plezier en voor familieleden en kennissen werkten.

De hedendaagse insteek van de expo wordt geleverd door leerlingen van de afdeling ‘Creatie & Mode’ van het Heilig Graf. Zij neusden in de collecties en spelen in op de tentoongestelde kleding of maken er een eigen versie van. Hun bijdrage zal de komende maanden verder uitmonden in verschillende activiteiten. Zo blijft de tentoonstelling levendig en verrassend. Houd de website van het Taxandriamuseum dus in de gaten en vergeet zeker niet langs te gaan voor een bezoek aan deze unieke expositie.

Expo Handwerk Bandwerk, Neuzen in een Kempense kleerkast.

  • Van 16 november 2018 tot 22 december 2019
  • Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout Tel.: 014 / 43 63 35
  • Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 17 uur; op zondag van 11 tot 17 uur (gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar)
  • Toegang: 5 euro; kansentarief UitPas Kempen: 3 euro; – 18 jaar: gratis
  • Website: www.taxandriamuseum.turnhout.be
  • E-mail: taxandriamuseum@turnhout.be