Oud-bestuurslid Stan Ooms overleden op 3 mei 2018

Hebt u de jaarboeken 1992 tot 2009 van De Vlierbes? Stan Ooms maakte voor die jaarboeken vrijwel alle omslagtekeningen, telkens gebaseerd op de inhoud van een van de jaarboekartikels. Hij tekende ook vele jaren de illustraties in het guldenboek van de gemeente.

In 1992 werd Stan Ooms (°Beerse 1929) bestuurslid van De Vlierbes. In dat jaar werd de Sint-Corneliuskapel na een grondige restauratie feestelijk heropend. Stan maakte zich onmiddellijk verdienstelijk en tekende op verzoek van De Vlierbes een nieuw bedevaartvaantje. Hij slaagde erin om met dat vaantje zowel de religieuze als de volkskundige facetten van de Corneliusverering in Beerse te belichten en tegelijk ook aandacht te schenken aan de folkloristische Kapellekensmarkt op derde paasdag. Onder het nieuwe wapenschild van Beerse vallen de H. Cornelius en onze Corneliuskapel op. De bedevaarders komen in massa naar de kapel en offeren varkenskoppen, hoenders, wol, schaapsvellen en ook graan. Hoeveel? Dat moet de waag uitwijzen, een stevige balans waarop de zieke tegen graan wordt afgewogen. De offergaven moeten de bedevaarder tegen stuipen, jicht en vallende ziekte beschermen. De pastoor houdt een preek op een kansel, die volgens de archiefstukken buiten de kapel werd opgetimmerd. Ondertussen is de Kapellekensmarkt al begonnen met kruidendokter Thissens, de liedjeszanger, de ballonnenverkoper en de verkoop van zaaigoed.

Stan Ooms (°Beerse 1929) was een telg uit het gezin van steenbewerker Jef Ooms en Wis Kemland, die in de ‘Haringrij’ aan de Abtsheide woonden. Werd er dan zoveel haring gegeten? Dat zal wel. Haring was veel goedkoper dan vlees en onze steenbewerkers hadden het niet zo gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Er waren vier kinderen in het gezin: Jan, Clara, Stan en Gregoor. Stan trouwde met Jeanne Verelst. Zij kregen drie kinderen: Marina, Marc en Manuell. Stan werd grafisch ontwerper bij de drukkerij Van Genechten-Biermans in Turnhout en reporter voor Het Volk en Gazet van Antwerpen. In 1996 werd hij in het Jan Vaertenmuseum gehuldigd met de tentoonstelling ‘Een kwarteeuw persfoto’s’. Toen de gezondheid van de bewoners van Den Hout Noord in het gedrang kwam ten gevolge van de schadelijke uitstoot van de fabrieken, engageerde hij zich als secretaris van het ‘Rookcomité’. De fabrieken moesten investeren in filterinstallaties en de wijk waar zelfs geen gras meer groeide, werd stilaan weer groen.

Stan was bestuurslid van De Vlierbes tot 1999, maar bleef als tekenaar voor onze kring actief. Toen het tekenen wegens zijn ziekte niet meer mogelijk was, vonden wij gelukkig in zijn familie een opvolgster. Zijn nichtje Olga Ooms was bereid om de traditie voort te zetten en sinds 2012 levert zij de omslagtekeningen voor onze jaarboeken. Dank je wel, Stan, voor je medewerking aan ons heemkundig project en heel speciaal voor je mooie tekeningen!