Heemkundige Kring Rijkevorsel publiceert opnieuw jaarboek

De Heemkundige Kring van Rijkevorsel vertoont heel wat gelijkenissen met de onze. Zo werd de kring 40 jaar geleden opgericht, meer bepaald op 17 oktober 1977, bijna gelijktijdig met De Vlierbes. Sommige van de huidige bestuursleden waren er al van het begin bij. De jonge kring had ook vanaf het begin de ambitie om regelmatig boeken te laten verschijnen.

In 1978 verscheen een eerste jaarboek, vooral met artikels die elders al verschenen waren, en die traditie werd volgehouden tot in 2006. Tijdens al die jaren werden 29 jaarboeken gepubliceerd, met honderden artikelen over het verre en nabije verleden van de gemeente. Sinds 1986 beheert de Heemkundige Kring ook het heemkundig museum van de gemeente Rijkevorsel, gelegen onder het gemeentehuis in de Molenstraat.

De jongste tien jaar verscheen er geen jaarboek meer, maar vorig jaar begon het weer te kriebelen. Er was immers stof genoeg voor een goedgevuld jaarboek en dat is eind vorig jaar gepubliceerd. De lezer krijgt daarin een reeks boeiende verhalen voorgeschoteld. Zo gaat er heel wat aandacht naar smokkelaarsverhalen, waarbij zelfs vrouwen zich niet onbetuigd lieten. Voorts is er aandacht voor Sus Hermans, de Da Vinci van Rijkevorsel. Maar het grootste deel van het fraai uitgegeven jaarboek is gewijd aan de archeologische vondsten in de gemeente, die eind vorig jaar in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen werden tentoongesteld in het Aster Berkhofmuseum onder de noemer ‘Alles uit de kast’. Nieuw onderzoek leidde ook tot verrassende nieuwe inzichten omtrent het kasteel dat ooit imposant achter de kerk stond en het dorpsbeeld mee bepaalde. Tot slot is er een artikel gewijd aan de betekenis van de naam Rijkevorsel. Kortom, stof genoeg voor enkele uren leesplezier.

Het Jaarboek 2007-2017 is te verkrijgen bij de Heemkundige Kring van Rijkevorsel op dit adres: Molenstraat 5, 2310 Rijkevorsel. Telefoon: 03/314 41 76 of 03/314 45 30. E-mail: hkrijkevorsel@outlook.be. Website: www.rijkevorsel.be/heemkundigmuseum. Het jaarboek is ook te raadplegen in ons Documentatiecentrum.