Beerse zet Dr. Paul in de kijker tijdens erfgoeddag

Begin december vorig jaar was het precies 10 jaar geleden dat het standbeeld van Dr. Paul Janssen, stichter en bezieler van Janssen Pharmaceutica, aan het Tempelhof in Beerse werd onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van een grote schare prominenten en zijn weduwe Dora Janssen-Arts. De gemeente wou deze gelegenheid aangrijpen voor een herdenkingsplechtigheid en daarom stond Dr. Paul in de schijnwerpers tijdens Erfgoeddag, op zondag 23 april 2017, met als thema ‘zorg’.

Dr. Paul Janssen was één van de meest productieve onderzoekers naar nieuwe geneesmiddelen van de vorige eeuw. Hij en zijn teams ontdekten en ontwikkelden doorbraakgeneesmiddelen op tal van ziektedomeinen, onder meer op het vlak van de anesthesie en pijnbestrijding, psychiatrie, schimmelziekten en aagdarmziekten. Hij is houder van meer dan 100 patenten als uitvinder van geneesmiddelen.

Sinds 1961 is Janssen Pharmaceutica een onderdeel van Johnson & Johnson, het meest gediversifieerde bedrijf in de gezondheidszorg ter wereld. De onderneming is actief in meer dan 40 landen en verkoopt zijn geneesmiddelen in meer dan 150 landen.

Succesvol wetenschapper
Dr. Paul Janssen kreeg wereldwijd 22 eredoctoraten, ontving meer dan 80 medische prijzen en was erelid van meer dan 30 wetenschappelijke instituten en organisaties. Hij was auteur en coauteur van meer dan 850 wetenschappelijke publicaties en hield meer dan 500 wetenschappelijke voordrachten over de hele wereld. Zijn standbeeld, dat 10 jaar geleden werd onthuld, is van de Antwerpse kunstenaar Wilfried Pas. Het is 1,60 meter hoog en weegt meer dan 1 ton. Ter gelegenheid van Erfgoeddag op zondag 23 april 2017, met als nationaal thema ‘zorg’, werd Dr. Paul Janssen extra in de kijker gezet in Beerse.

De dag begon met een sfeervolle academische zitting, in aanwezigheid van mevrouw Dora Janssen, de burgemeester van Beerse, de kunstenaar en tal van andere genodigden, onder wie enkele bestuursleden van Heemkundige Kring De Vlierbes.

Dr. Michel Mertens herinnerde aan de oprichting van het beeld tien jaar geleden. Burgemeester Marc Smans onderstreepte het belang van Janssen Pharmaceutica voor de gemeente, die dankzij Janssen op de wereldkaart staat en alom bekend is als vestigingsplaats van een van de meest productieve farmaceutische bedrijven ter wereld. Harry De Kok, erestadsarchivaris van Turnhout, belichtte de mens Paul Janssen en Dr. Stef Heylen, sinds november vorig jaar managing director van Janssen, beklemtoonde dat de waarden van haar stichter nog altijd toonaangevend zijn binnen de onderneming, tot op vandaag.

Armband tegen roken
In het Tempelhof presenteerden leerlingen uit de vierde, vijfde en zesde leerjaren van de gemeentelijke scholen Singel, Schransdries en GIBLO na de middag enkele originele uitvindingen in het teken van het thema ‘zorg’. De kinderen kregen de uitdaging voorgeschoteld om zelf een uitvinding te doen rond iets wat de mens beter zou maken. Een professionele jury beloonde klas 5A van de basisschool Schransdries voor hun SigaTrill, een armband die gaat trillen als men een sigaret opsteekt. Dit hulpmiddel moet rokers ertoe aanzetten te breken met hun slechte gewoonte. Bezielers Alexander Vervloet (11) en Xander Jacobs (11) namen de eerste Dr. Paul Janssen Biomedical Kids Award in ontvangst. “We kwamen op het idee om een armband tegen het roken uit te vinden”, legt Alexander Vervloet uit. “Deze armband gaat trillen wanneer die in aanraking komt met sigarettenrook. Veel ouders uit onze klas zijn gestopt met roken. Dat is niet alleen gezond, je kan er ook veel geld mee uitsparen en bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen.”

In het Koetshuis achter het Tempelhof was tijdens Erfgoeddag en ook nog de vier zondagen daarna een boeiende tentoonstelling te zien over het leven en de realisaties van Dr. Paul en het belang van zijn bedrijf voor Beerse en de Kempen. De talrijke bezoekers waren onder de indruk van wat ze te zien en te horen kregen.

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Beerse, Heemkundige Kring De Vlierbes en het Comité Standbeeld Dr. Paul Janssen. Dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit succesvolle initiatief.