Uittredende bestuursleden gehuldigd

In de loop van de voorbije jaren hebben enkele bestuursleden hun functie bij De Vlierbes aan opvolgers overgedragen. Op de feestmaaltijd naar aanleiding van de Sint-Hubertusviering op 6 november 2016 werden zij gehuldigd.

  • Maria BASTIAENSEN, bestuurslid sinds 1986, stond steeds klaar voor hulp bij de organisatie van recepties en nam talloze keren in museum Tempelhof de museumwacht op zich. Dertig jaar lang was zij altijd trouw aanwezig op onze bestuursvergaderingen.
  • Alex BOOGMANS, bestuurslid sinds 1990, sloot alle contracten met de dienst Cultuur van de gemeente af voor het huren van lokalen voor onze bestuursvergaderingen, tentoonstellingen of voordrachten. Vele jaren lang was hij ook een van de commissarissen van De Vlierbes en van de vzw Heemkundig Museum Tempelhof. In die functie ontleedde hij ieder jaar de boekhoudingen van onze twee verenigingen en bracht hij daarover verslag uit op onze algemene vergaderingen.
  • René BRAEKMANS, drie dagen vóór de Sint-Hubertusviering overleden, werd postuum gehuldigd voor zijn inzet als bibliothecaris sinds 1991.
  • Elza DOEMEN, bestuurslid sinds 1990, engageerde zich voor de opbouw van onze kleding- en textielcollectie en maakte die voor een ruim publiek bekend in meerdere tentoonstellingen, tot zelfs in Hammelburg (D). Legendarisch is haar verteltalent, waarmee zij tientallen groepen van bezoekers in ons museum wist te boeien. In onze jaarboeken publiceerde Elza tussen 1992 en 2007 zes artikels, die vooral de geschiedenis en de bewoners van de Kwikstraat in het licht stelden.
  • Louisa MICHIELSEN, bestuurslid sinds 1985, wilde vooral de oudste documenten over onze plaatselijke geschiedenis bestuderen. Zij bekwaamde zich in de paleografie of het lezen van oud schrift en organiseerde bij haar thuis de maandelijkse samenkomsten van de werkgroep die systematisch de schepenregisters uit het oude gemeentearchief ontleedt en in leesbaar schrift omzet. De werkgroep paleografie is nog steeds actief, zij het in een minder gezellige omgeving in ons documentatiecentrum.
  • Hortense MOSTMANS, bestuurslid sinds 1994, was hoofd van de afdeling feestelijkheden bij De Vlierbes. Meer dan twintig jaar lang regelde zij alles in verband met onze jaarlijkse teerfeesten en de recepties bij de opening van onze tentoonstellingen. Viel een vergadering in de kermisweek, dan serveerde zij smoutebollen voor ons bestuur. Voor meerdere jaarboekartikels in verband met Den Hout stelde zij haar ervaring en haar kennis over het gehucht ter beschikking.
  • Chris VAN BERGEN, bestuurslid sinds 2008, nam het secretariaat van De Vlierbes op zich. Zij bezorgde ons iedere maand een keurig verslag van de bestuursvergaderingen en stelde ook de subsidiedossiers op. Chris heeft zich de voorbije twee jaren ook geëngageerd om samen met de dienst Cultuur een nieuw reglement voor de subsidies van de gemeente uit te werken. Het waren vele tijdrovende, delicate en moeilijke vergaderingen, maar dank zij de medewerking van Chris kan iedere socio-culturele vereniging van Beerse en Vlimmeren nu op een eenvoudiger manier en in een doorzichtige procedure van gemeentelijke subsidies genieten.

Het is opmerkelijk dat de zeven gehuldigden allemaal uit de onderwijswereld komen. Het is lang een traditie geweest dat onderwijzers, onderwijzeressen en schoolhoofden zich bij het bestuur van De Vlierbes aansloten en de plaatselijke heemkunde met hun kennis van het dorp en zijn inwoners verrijkten. Wij danken hen voor hun jarenlange inzet en hopen op een voortzetting van die traditie.