Digitalisering van noodgeld uit WO I

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd papiergeld massaal ingewisseld tegen metaalgeld in de hoop dat de metaalwaarde de nominale muntwaarde zou overstijgen. Toen de Duitse oorlogsindustrie later ook nog alle metaal opeiste, ontstond een sterk tekort aan pasmunt. De gemeenten hadden dringend geld nodig, o.m. voor steun aan werkloze en hulpbehoevende inwoners, militievergoedingen en pensioenen. Daarom gaven de meeste gemeenten in ons land, maar ook in de rest van Europa noodgeld uit met de garantie dat het later zou terugbetaald worden met gewoon geld.

Karel Van Nyen legde tijdens de oorlog een verzameling van noodgeldbiljetten aan en die wordt in het documentatiecentrum van De Vlierbes bewaard. De collectie bestaat uit 1 058 stuks: 150 uit België, 744 uit Duitsland, 97 uit Frankrijk, 1 uit Hongarije, 6 uit Italië, 6 uit Letland, 1 uit Liechtenstein, 11 uit Nederland, 32 uit Oostenrijk, 1 uit Polen, 3 uit Portugal en 6 uit Rusland.

In de loop van de voorbije jaren maakte Pierre Schreinemacher, kleinzoon van Karel Van Nyen, een inventaris van deze verzameling op. Van elk biljet vermeldde hij de plaats en datum van uitgave, de instantie die het uitgaf, de benaming, het bedrag, de afmetingen, de kleuren, het nummer en de plaats waar het in albums of omslagen in het archief te vinden is. Een gigantisch en zeer secuur werk! De volgende stap was het digitaliseren van deze 1 058 biljetten, de meeste rectoverso. Dit werk hebben wij in januari 2015 beëindigd: 1 934 scans. Daarmee is de verzameling nu overzichtelijk, veilig bewaard en voor iedereen toegankelijk. Vooral de biljetten van Duitse gemeenten, waar ze vooral in de periode 1917-1921 werden uitgegeven, zijn zeer kleurrijk.