Willy Van Sprengel overleden

Willy Van Sprengel, lid van De Vlierbes sinds de oprichting van onze kring in 1978, auteur van twee artikelen in onze jaarboeken en trouwe bezoeker van onze openarchiefavonden, is op 25 september 2023 op 85-jarige leeftijd overleden. Voorzitter Bert Hendrickx van de geschied- en oudheidkundige kring Taxandria omschrijft Willy Van Sprengel als misschien wel de bekendste heemkundige van Turnhout.

Willy Van Sprengel, geboren in Turnhout in 1938 en onderwijzer aan het Sint-Victorinstituut, was getrouwd met Godeliva (Lief) Van Gils (1938-2019), een telg uit een bekende Vlimmerse familie. Daarom was hij van bij de oprichting lid van De Vlierbes. Heemkunde boeide hem enorm. In zijn woning in de Korhaanstraat in Turnhout legde hij een privéarchief aan met postkaarten, affiches, reclamefolders, krantenartikelen en snuisterijen die verband hielden met Turnhout en in tweede instantie ook met Beerse en Vlimmeren.

Bijna maandelijks bezocht hij de openarchiefavonden van De Vlierbes en telkens bezorgde hij ons documenten of informatie over onze gemeente. In 2017 schonk hij zijn hele collectie aan de Stad Turnhout, deels aan het stadsarchief en deels aan het Taxandriamuseum. Na het overlijden van zijn echtgenote Lief in 2019 vond de verhuizing van die indrukwekkende collectie werkelijk plaats.

Willy publiceerde verscheidene boeken, waaronder Typisch Turnhout (1996), Kloosterlingen in Turnhout, van annonciaden tot zwartzusters (2011), Turnhoutse priesters (1800-2013) (2014) en Turnhout vroeger en nu (2018).

Voor De Vlierbes leverde hij twee jaarboekartikelen aan: Geboren te Vlimmeren: E.H. Jos Van Gils (1910-2000) in het jaarboek 23 (2001) en Geboren te Vlimmeren: pater Jos Van Gils (1937-2004) in het jaarboek 27 (2005). Lief Van Gils telde nogal wat religieuzen in haar Vlimmerse familie: zuster Elisabeth Jochems, een tante, E.H. Jos Van Gils, een oom, zuster Virginie Van Gils, een tante, zuster Maria Van Gils, een zus, en pater Jos Van Gils, een broer. Om de missionarissen onder hen te steunen, publiceerde Willy Van Sprengel van 1978 tot 2005 het driemaandelijkse tijdschriftje Abcailo.

Willy heeft de archieven van Turnhout en Beerse verrijkt met een enorme schat aan historisch materiaal. Hij was ook altijd belangeloos bereid om die informatie met iedereen te delen. De historici en heemkundigen van Turnhout, Beerse en Vlimmeren zijn hem daarvoor bijzonder dankbaar. Wij bieden zijn familie onze oprechte deelneming aan.