Sint Corneliusbeeld wordt gerestaureerd

We maakten eerder melding van een Sint-Corneliusbeeld dat eerder dit jaar aan De Vlierbes werd geschonken door de familie Thielemans, maar dat helaas in bijzonder slechte staat was. Het beeld stond lange tijd in een nis aan de zijkant van de Kapellehoeve in de Kapelstraat, maar verdween in de jaren 60 spoorloos om begin dit jaar onverwachts weer op te duiken. Het beeld werd toevertrouwd aan de vakkundige handen van restaurateur-beeldhouwer Paul Sneyders, die de afgelopen maanden al heel wat uren aan de restauratie heeft besteed.

Met het oog op een zo goed mogelijk eindresultaat moest op vele vlakken grondig worden ingegrepen. Dit veronderstelt een stapsgewijze aanpak, die niet alleen de nodige vakkennis, maar ook heel wat tijd vergt. In eerste instantie zijn alle slechte delen van het beeld verwijderd. Er werden ook enkele gaten geboord om de nieuwe bedrading in te verankeren.

Alle losse delen en de witte kalklaag die in de loop der jaren op het beeld werd aangebracht, werden verwijderd. Daarbij kwam aan het licht dat het beeld ooit gevallen moet zijn en daarna op een onprofessionele manier opnieuw in elkaar werd gezet. De restaurateur bekijkt momenteel hoe hij dat probleem kan oplossen en het beeld in zijn originele vorm kan herstellen.

De komende maanden gaat de restauratie verder om uiteindelijk een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken. We wensen de restaurateur, die ons verder op de hoogte zal blijven houden over de stand van zaken, veel succes toe en danken hem alvast voor alle geleverde inspanningen. Wordt vervolgd!