Herinneringen aan Fons Prinsen

De decembereditie 2021 van Het Bezemklokje, het ledentijdschrift van Heemkundekring Turnhout, was grotendeels gewijd aan de eind november op 83-jarige leeftijd overleden stichter en erevoorzitter Karel Van Dooren (1938-2021). In die hoedanigheid zette hij zich in voor de bewaring van het lokale materiële en immateriële erfgoed. Zo publiceerde hij in 2013 het boek Allemaal Binken, waarin hij het leven vertelt van vierhonderd Turnhoutenaars met een bijnaam die leefden tussen 1850 en 1950. Karel werkte negen jaar aan de samenstelling van dit merkwaardige boek.

In datzelfde nummer vertelde Lucien Swerts over de viering van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in oktober door de Bruine Chiro uit de Koning Albertstraat in Turnhout. De jongens trokken met vlag en trommel naar de Sint-Pieters- of Binnenkerk om er het lof bij te wonen en het rozenhoedje te bidden. Daarna volgde nog de ‘Litanie van alle Heiligen’.

Lucien Swerts: “Eerst werd God aangeroepen, daarna werd in een vraagantwoordstructuur aan een groot aantal heiligen gevraagd om voor de gelovigen te bidden tot God. De priester somde op en wij moesten dan telkens in blok antwoorden: ‘Bid voor ons’.

We gingen wat respectloos tewerk: in blok antwoordden we telkens: ‘Bid voor Fons’. We hadden namelijk Fons Prinsen als leider en die stond daar ergens tussen ons en moest aanhoren hoe die bende hem indachtig was met het telkens in cadans afdreunen van ‘Bid voor Fons’. Het galmde door de hele kerk. Fons verdiende dat wel, want hij was een goede leider, die zich heel erg inzette voor ons.”

Fons Prinsen was van 1998 tot 2018 penningmeester van De Vlierbes. Hij overleed op 16 januari 2021. Werner Van Den Bogaert wijdde een in memoriam aan hem in ons jaarboek XLIII (2021).