Bezoekerscentrum Transfo 2340

Het nieuwe bezoekerscentrum Transfo 2340 in Beerse kon op vrijdag 15 oktober 2021 eindelijk zijn deuren openen. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de voormalige transformatorenzaal van de Provinciale Elektriciteitsdienst (PED), naast gemeenschapscentrum ’t Heilaar, en geeft een unieke inkijk in de geschiedenis van Beerse en Vlimmeren. “Dit centrum is een uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in Beerse”, zegt schepen van VAART Stefan Poortmans.

Zeg niet zomaar museum tegen het bezoekers- en belevingscentrum Transfo 2340 in Beerse. Het lokaal bestuur van Beerse vormde samen met heemkundige kring De Vlierbes en de lokale verenigingen de voormalige transformatorenzaal om tot een ruimte waarin op een interactieve manier de geschiedenis van Beerse en Vlimmeren tot leven komt. “Door de coronapandemie heeft de opening van Transfo 2340 veel vertraging opgelopen, maar dat gaf ons meteen de kans om allerlei zaken nog verder aan te passen”, vertelt Stefan. “Het enthousiasme van de verenigingen is heel groot. Dat is ook de voornaamste reden om Transfo 2340 eerder te bestempelen als een bezoekerscentrum, want dit is meer dan een museum op zich. Dit centrum kan voor iedereen een uitvalsbasis zijn voor allerlei activiteiten, zoals wandel- en fietsroutes in onze gemeente.”

Bijzondere figuren

De collectie in Transfo 2340 spitst zich toe op de levensverhalen van zes figuren: industrieel Edward Wouters, Dr. Paul Janssen, architect René Van Steenbergen, verpleegster Marie De Breyne, Karel Van Nyen en kunstenaar Jan Vaerten. Deze bijzondere figuren belichten verschillende thema’s die typerend zijn voor Beerse.

“Edward Wouters is de ideale persoon om de steenbakkerijen te belichten. Deze brugdraaier is doorgegroeid tot ondernemer en later ook tot burgemeester. Hier is ook een film te bekijken met een getuigenis van een arbeider die over het harde leven in een steenfabriek vertelt”, zegt Elle Verwaest, cultuurbeleidscoördinator in Beerse. “We besteden ook aandacht aan de industrialisering van Beerse en Vlimmeren. Dr. Paul Janssen kon daarbij niet ontbreken. Janssen Pharmaceutica heeft enkele labomaterialen geschonken.”

VR-bril

Bezoekers kunnen via een VR-bril ook rondlopen in een van de typische woningen van architect René Van Steenbergen in de Gasthuisstraat en in de opvallende kerk van Den Hout. “Tot slot hebben we hier een aparte hoek over de kunstenaar Jan Vaerten. We tonen zeven van zijn belangrijkste schilderijen in chronologische volgorde. Op een scherm kun je nog heel wat andere werken van hem bekijken en er is een vernieuwde fietsroute aan zijn werken gewijd”, vertelt Elle.

In Transfo 2340 is er ook plaats voor een vitrinekast met een aantal typische materialen van plaatselijke verenigingen. De verenigingen hebben zelf voorwerpen mogen selecteren. Heemkundige kring De Vlierbes speelde een zeer actieve rol bij de realisatie van Transfo 2340. “Vrijwel alle teksten en foto’s zijn afkomstig van De Vlierbes. Ons eigen heemkundig museum is enkele jaren geleden opgedoekt, maar hier kunnen we toch nog een deel van onze collectie tonen”, vertelt Guido Theunissen, voorzitter van De Vlierbes.

Vrijwilligers

Het is de bedoeling om dit belevingscentrum minstens één keer per maand te openen. “Acht personen hebben zich al als vrijwilliger aangemeld om het centrum mee te ondersteunen en rondleidingen te geven”, zegt Stefan Poortmans. “Ook scholen en bedrijven zijn welkom. Door de digitalisering kunnen we snel het aanbod wat aanpassen door de beelden op de schermen te vervangen of aan te vullen.” Het grote publiek kon voor de eerste keer kennismaken met dit centrum tijdens de openingsdag op zondag 17 oktober. Meer informatie is te vinden op: www.transfo2340.be.