In haar voetsporen

Familiegeschiedenis wordt nog vaak geschreven vanuit een mannelijk standpunt; vrouwen spelen hierin meestal slechts een bijrol. De vrouwelijke variant van een voorvader – ‘voormoeder’ – veroverde pas sinds kort een plaats in het woordenboek. Toch bestaan er voldoende bronnen om het leven van onze voormoeders te reconstrueren: familieverhalen, archiefdocumenten, erfstukken, DNA…

Als bewijs nemen Maite De Beukeleer en Maarten Larmuseau (KU Leuven) de lezer in hun jongste boek In haar voetsporen mee op hun zoektocht naar enkele gewone voormoeders, die allen op hun eigen manier juist buitengewoon blijken te zijn. Ze vertrekken met enkel een foto van een missiezuster zonder naam, een volksverhaal over een vermeende heks of een vage herinnering aan een tante die kant verkocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen met hun nakomelingen trekken ze dan naar het archief en reconstrueren zo hun boeiende levensverhalen.

Wil je zelf ook op zoek gaan naar je eigen voormoeders? In dit boek delen de auteurs talloze tips voor startende en ervaren genealogen en voor een inspirerende duik in je vrouwelijke familiegeschiedenis.

Maite De Beukeleer is historica en vooral geïnteresseerd in de kleine geschiedenis van alledag. Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) is genetisch genealoog en doet academisch onderzoek naar stambomen en DNA. Voor dit boek duiken ze samen in de archieven op zoek naar sporen van voormoeders. Ze worden hierin bijgestaan door historica Lise Hellemans.

Lezing

Maite De Beukeleer zal haar ervaringen met het onderzoek en de resultaten ervan zoals beschreven in het boek komen toelichten tijdens een lezing voor De Vlierbes op woensdag 9 maart 2022 in dienstencentrum De Ontmoeting, Boudewijnstraat 10, Beerse. Start om 20 uur. Toegang is gratis. Noteer nu alvast deze datum in uw agenda voor volgend jaar.