In memoriam Harry de Kok

Na een korte ziekenhuisopname is Harry de Kok op maandagavond 30 december 2019 overleden in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Het “levende geheugen van Turnhout” moderniseerde het stadsarchief en richtte als eerste een opleiding tot stadsgids in. Harry was een trouw lid van De Vlierbes en ontving in 1998 van het Verbond voor Heemkunde op voorstel van De Vlierbes het ‘Jozef Weyns-eremerk’ (zie ook het artikel van Jan Oostvogels in ons tijdschrift nr. 74 van september 1998 (p. 13)).

Harry de Kok werd tijdens de bevrijding van de Kempen in Turnhout geboren. Hij studeerde geschiedenis aan de universiteit in Gent. Na vier jaar bij het Ministerie van Nederlandse Cultuur volgde hij in februari 1973 Raymond Peeters op als stadsarchivaris van Turnhout. Hij bleef die functie 36 jaar lang uitoefenen tot aan zijn pensioen in 2009 en was een drijvende kracht voor het stadsarchief en de erfgoedverenigingen. Tijdens zijn lange loopbaan als Turnhoutse stadsarchivaris heeft hij het stadsarchief gemoderniseerd en aangevuld met een leeszaal en de collecties van het Speelkaartenmuseum, het Begijnhofmuseum en het Taxandriamuseum uitgebreid. Harry richtte ook een opleiding voor stadsgidsen in, die nu in heel Vlaanderen wordt georganiseerd.

Verder was Harry bestuurslid van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, medeoprichter en oud-voorzitter van De Vrienden van het Begijnhof van Turnhout en enige jaren voorzitter van de Museumraad. Hij was auteur of medeauteur van vele boeken en artikels over Turnhout en de Kempen. Zijn laatste werk, een boek over de geneeskunde in de Kempen, kon hij helaas niet meer voltooien. Wij brengen hulde aan zijn nagedachtenis en bieden onze innige deelneming aan de familie aan.