Industrieel erfgoed: Metallo Belgium bestaat 100 jaar!

Eind dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat La Metallo-Chimique werd opgericht. Nog steeds geldt het bedrijf als één van de belangrijkste werkgevers in Beerse naast Janssen Pharmaceutica. Metallo-Chimique groeide uit tot een wereldspeler op het gebied van de recyclage van non-ferrometalen. Een tentoonstelling in de voormalige directeurswoning van de fabriek uit 1927 biedt een overzicht van 100 jaar Metallo.

Metallo Belgium werd op 10 november 1919 boven de doopvont gehouden. Op die dag werd de oprichtingsakte ondertekend van wat toen ‘La Metallo-Chimique’ heette. Het bedrijf probeerde naam te maken in het recycleren van metalen. De eerste jaren verwerkte het al een brede waaier van grondstoffen, zoals koperen broeksknopen, gieterijresten en fabricagedraaisels.

Midden jaren 60 ontwikkelde het bedrijf een procédé voor het recycleren van koper, tin en lood uit bepaalde grondstoffen. Anno 2019 is Metallo een wereldspeler in het recycleren en raffineren van non-ferrometalen (dus alles behalve ijzer). In de jaren 90 kreeg de Belgische vestiging in Beerse een broertje in Spanje, Metallo Spain, waar ze voornamelijk zwart koper maken.

Metallo-Chimique telt ondertussen 450 werknemers in België en Spanje. Hoeveel dat er in de beginjaren waren, is niet helemaal duidelijk. Maar vast staat wel dat de productie van het bedrijf in een eeuw geschiedenis is geëxplodeerd. “Het eerste product dat we maakten, was kopersulfaat”, zegt CEO Dirk Vandenberghe. “Dat was een meststof die werd gebruikt in de landbouwindustrie. Maandelijks was de productie toen al goed voor 600 ton. Daarna kwamen inderdaad de koperen broeksknopen en gieterijresten erbij. Op dit moment verwerken we in onze vestigingen, ook die in Spanje, alles samen zo’n 350.000 ton aan materialen.”

Metallo-Chimique veranderde in de jaren 70 het geweer van schouder. Het richtte zich volledig op de verwerking van wat secundaire grondstoffen worden genoemd, zeg maar schroot en andere afvalstromen van metalen. Daarmee is het ondertussen de grootste producent van gerecycleerd tin dat gebruikt wordt als soldeermiddel in de elektronica-industrie en van vertind blik, dat dan weer gebruikt wordt in de voedingsindustrie. Ondertussen is het bedrijf er ook in geslaagd om nagenoeg geen afval meer te produceren. “We hebben een installatie ontwikkeld die eindslakken, dat is een bijproduct van metaalverwerking, kan omzetten naar synthetische mineralen. Die kunnen dan weer gebruikt worden als grondstof voor bouwmaterialen, zoals tegels, of voor tuinmeubilair”, zegt Dirk Vandenberghe. De andere verwerkte producten komen terug als geraffineerd koper, tin, lood, nikkelsulfaatoplossingen, zinkoxiden, metaalslib of mineralen.

De expo naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het bedrijf vindt plaats in de oude directeurswoning uit 1927 aan de Vaartstraat 65 in Beerse en dat tot zaterdag 28 september.

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 juli 2019, meer informatie: volg deze link.