Erfgoeddag op zondag 28 april 2019

Op zondag 28 april 2019 wordt Erfgoeddag georganiseerd. Een hele dag lang kan je overal in Vlaanderen en Brussel terecht voor een verrassend veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren en -vrouwen zijn onder andere musea, ambachtslieden, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers.

Met de hand op het hart: zij zullen hun uiterste best doen om je een dag lang – tussen 10 en 18 uur – in de watten te leggen. Een aantal organisaties laten hun activiteit ook langer duren of vroeger starten. Uiteraard hopen ze op jouw terugkeer nà Erfgoeddag. Als dat geen fijne garantie is voor een vijfsterrendag! Bovendien zijn alle activiteiten gratis.

Erfgoed een saaie boel? Erfgoeddag breekt een lans voor gezinnen. Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin op uit. Heel wat organisaties doen op Erfgoeddag een extra inspanning om het jou – en de andere leden van je gezin, groot en klein – naar de zin te maken. In het programma wijst Vlieg je de weg naar kindvriendelijke activiteiten. Maak je borst nat voor wandelingen, geleide bezoeken, concerten, spelletjes, vertelmomenten en nog veel meer.

Heemkundige Kring De Vlierbes organiseert twee activiteiten die de moeite waard zijn te bezoeken.

Van steenbakkers tot schilders – tentoonstelling
in samenwerking met: Jan Vaertenmuseum, Toerisme Beerse

We tonen zowel onze steenbakkerijcollectie, die het industriële verleden van de gemeente Beerse oproept, als een reeks schilderijen van Jan Vaerten in het Jan Vaertenmuseum. Gidsen geven je meer uitleg over beide collecties. Voor kinderen is er een korte quiz waarin ze spelenderwijs meer te weten komen over het verleden van onze gemeente.

  • Waar: GC ’t Heilaar, Heilaarstraat 35, 2340 Beerse.
  • Bijkomende informatie bij locatie: GC ’t Heilaar is gemakkelijk bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid, zowel voor fietsers als auto’s.
  • Wanneer: van 10:00 tot 18:00

Virtual Reality in a box: samen een nieuw museum bouwen
In samenwerking met: Begijnhofmuseum Turnhout, Gevangenismuseum Merksplas, Heemkundig Museum Tempelhof Beerse, VRT Sandbox, Haystack International, ODISEE hogeschool, Smurfit Kappa.

Drie musea uit de Noorderkempen werken aan een nieuwe vaste tentoonstelling en jij kan ze daarbij helpen! Niet door met vitrinekastjes en collectiestukken te sleuren, maar wel door een VR-bril op te zetten. Je volgt een interactief parcours door het toekomstige museum en weet ons na afloop te vertellen hoe het beter kan. Jong of oud, mobiel of minder mobiel, iedereen is van harte welkom!

  • Waar: Jan Vaertenacademie, Boudewijnstraat 18, 2340 Beerse
  • Wanneer: van 11:00 tot 16:00