40 jaar De Vlierbes gevierd in Vlimmeren

Toen het gemeentebestuur in het najaar van 1978 een informatieve vergadering belegde en de stichting van een heemkundige kring in Beerse en Vlimmeren voorstelde, was er meteen ruime belangstelling voor die idee. Hektor Jansen werd de eerste voorzitter en Jan Oostvogels uit Vlimmeren ondervoorzitter. Met de beginletters van beide gemeenten werd de naam van de kring gevormd: De Vlierbes. De vrucht van de vlierstruik, die je vroeger overal aan de huizen kon vinden, was tevens het symbool van de liefde voor het heem. Tot de eerste doelstellingen behoorden de publicatie van een jaarboek en op langere termijn de inrichting van een museum en de restauratie van de eeuwenoude Sint-Corneliuskapel. Intussen zijn we 40 jaar verder en de doelstellingen van bij de start zijn allemaal gerealiseerd.

Het veertigste jaarboek werd voorgesteld tijdens het eerste weekend van oktober te midden van de steenbakkerijcollectie, die een nieuw onderkomen heeft gevonden in de tentoonstellingsruimte van GC ’t Heilaar. Het heemkundig Museum Tempelhof is eind vorig jaar weliswaar gesloten, maar de verschillende deelcollecties zijn nog steeds te bezichtigen op een vijftal locaties in de gemeente: de devotionalia in de Sint-Lambertuskerk (centrum) en de kerk van Den Hout, een deel van het klasje in de bibliotheek, twee tentoonstellingskasten in WZC Heiberg en de steenbakkerijcollectie in GC ’t Heilaar. De restauratie van de Sint-Corneliuskapel kon met succes worden afgerond in 1992. Daarnaast werden nog tal van acties en tijdelijke tentoonstellingen op het getouw gezet, teveel om hier allemaal op te sommen.

Op 4 november konden we ons traditionele teerfeest vieren, deze keer in de parochiezaal van Vlimmeren. Na de Sint-Hubertusviering in de kerk konden de deelnemers genieten van een uitgebreid buffet. Onze twee erevoorzitters, Jan Oostvogels en Leo Dignef, kregen een Heemhart overhandigd door Harry Vermeir, ondervoorzitter van Heemkunde Gouw Antwerpen. Deze hoge onderscheiding, die nog maar twee jaar bestaat, wordt toegekend aan bestuursleden met een lange of uitzonderlijke staat van dienst. Jan Oostvogels, voorzitter van 1980 tot 1995 en daarna nog jarenlang ondervoorzitter, en Leo Dignef, voorzitter van 1995 tot 2016, beantwoorden ruimschoots aan deze vereisten. Met de hulp van een uitgebreide ploeg van bestuursleden en bestuursmedewerkers zijn zij erin geslaagd van De Vlierbes een van de grootste en bloeiendste culturele verenigingen van Beerse te maken, die heel wat respect geniet binnen en buiten de gemeente.

Daarnaast werden nog een zestal bestuursleden geëerd omwille van hun jarenlange inzet: Jos Helsen (voormalig secretaris), Jos Boeckx (beheerder museumreserves), Stan Geysen (ondervoorzitter), Ludo Dierckx (archivaris), Paul Cuynen (projectleider fotoarchief en digitalisering) en Fons Prinsen (penningmeester). Drie bestuursmedewerksters, Veva Raeves, Monique Thijs en Goedele Durnez, werden in de bloemetjes gezet omwille van hun inzet voor de inventarisatie en classificatie van de uitgebreide kledingcollectie. Een deel daarvan wordt het komende jaar tentoongesteld in het Taxandriamuseum van Turnhout, waarover elders in deze editie meer. Tot slot werden ook de paleografen, Herman Cautereels, Raymond Pardon, Yolande Van Aerden en Frans Van Mechelen gehuldigd, zij mochten elk een boek over Turnhout in ontvangst nemen. Zij werken, volledig belangloos, aan de omzetting van oud schrift uit de 17de, 18de en 19de eeuw naar een leesbare tekst. Deze teksten zijn digitaal beschikbaar in ons Documentatiecentrum.