Jaarboek 2018 voor 683 intekenaars

Tijdens het weekend van 6 en 7 oktober 2018 mogen de intekenaars hun jaarboek 2018 komen afhalen in GC ’t Heilaar , Heilaarstraat 35 in Beerse. Ons 40ste jaarboek omvat 284 bladzijden en is geïllustreerd met ca. 250 foto’s. De volgende onderwerpen komen aan bod in dit jaarboek:

  • Staf Willemsens ging op zoek naar alle wielrenners van Beerse na de Tweede Wereldoorlog. Wist u dat er in de gemeenteraad ooit sprake is geweest van het bouwen van een velodroom in Beerse?
  • In augustus 2017 overleed ons erebestuurslid Elza Doemen en in februari 2018 namen we afscheid van erebestuurslid Alex Boogmans. Leo Dignef wijdt een in memoriam aan beide verdienstelijke heemkundigen van Beerse.
  • Waar men gaat langs Vlimmerse wegen, komt men Sint-Quirinus tegen. Jan Oostvogels vond hem niet alleen boven het altaar, op een glasraam, op een reliekhouder en op de preekstoel in de kerk, maar ook op vlaggen van plaatselijke verenigingen, in liederen en zelfs bij de beenhouwer en op café. Quirinus en ook zijn dochter Balbina lieten vele sporen na in Vlimmeren.
  • De gruwel van de wereldoorlogen mag niet vergeten worden. Duizenden landgenoten sloegen ervoor op de vlucht in 1914 en werden gastvrij ontvangen in Nederlandse vluchtoorden, onder meer in Uden. Onder hen ook 31 geboren Beersenaren. Guido Theunissen vertelt over hun leven in het vluchtelingenkamp en in een bijlage somt Ludo Dierckx de gezinnen op die vanuit Beerse in Uden terechtkwamen.
  • In de buurtwinkel kon je niet alleen terecht voor je dagelijkse aankopen, maar ook voor het laatste nieuws uit de gemeente. Paul Cuynen neemt ons nog eens mee naar de Selderbos, de winkel van Frans en Bertha Van Echelpoel-Lavrijssen aan de Lindelaan.
  • Ludo Dierckx zocht de grenzen van Beerse op, zoals ze in 1824 werden vastgelegd aan de hand van grenspalen zoals de Scherpegeer, de Kattenstaartpaal of de Looypaal. Wandelt u mee langs beken, grachten en voren?
  • Leo Dignef overschouwt dertig jaar Heemkundig Museum Tempelhof (1987-2017) en kijkt uit naar nieuwe mogelijkheden om het heemkundig erfgoed van Beerse en Vlimmeren te ontsluiten.
  • Bart Van der Veken deed in 2017 archeologisch onderzoek aan de Lepelstraat in Vlimmeren. In een middeleeuwse plaggenput werden een tinnen schoteltje en houten bal gevonden. Was het een beugelbal?

Ons Jaarboek 2018 is ook zonder voorintekening tegen € 19 (+ € 3 voor verzending buiten Beerse en Vlimmeren) te verkrijgen bij alle bestuursleden.

U kunt al intekenen voor het jaarboek 2019 bij de afhaling van uw jaarboek 2018 in oktober of door storting van € 22 (+ € 3 verzendingskosten buiten Beerse-Vlimmeren = € 25) op het rekeningnummer BE19 3200 3562 2312 van De Vlierbes, Vrijwilligersstraat 29, 2340 Beerse, met de mededeling “jaarboek 2019”. Voor buitenlandse stortingen moet u ook de BIC-code BBRUBEBB vermelden.