De klokken van Den Hout

Jul Vannuffelen van de kerkraad van Den Hout liet bij het jaarlijks onderhoud van de klokkentoren van Den Hout een foto van de twee klokken maken. Op beide klokken staat bovenaan “A.D. 1968” (Anno Domini, het jaar des Heren). Volgend jaar, in 2018, viert de nieuwe kerk van Den Hout dus haar 50ste verjaardag.

De kleine klok werd Corneel gedoopt, naar de tweede naam van de schenker, Jacobus Corneel Grielens, alias Koob Steek. De tekst luidt: “Mijn naam is Corneel, men luidt mij zonder zeel, mijn klank geeft in beproeving hoop, dank mijn bestaan aan spuiter Koob. Peter: Corneel Grielens, Meter: Leonie Goossens-Peeters.

De grote klok heeft de toon la en weegt 480 kg. Honoré Aerts (Wortel 1907-Turnhout 1997), de peter, was burgemeester van Beerse van 1959 tot 1965 en daarna nogmaals van 1967 tot 1970. De meter, mevrouw Féron, was de echtgenote van de grote baas van La Metallo-Chimique.

De kleine klok heeft de toon do en weegt 280 kg. Jacobus Corneel Grielens (Beerse 1883-Turnhout 1976), de peter, was vanaf de oprichting van de noodkerk van Den Hout in 1936 de stoker van de kolenkachel in de kerk, totdat er in 1963 gasverwarming kwam. Hij was pompier bij het brandweerkorps van Beerse, vandaar “spuiter Koob”. De meter, Leonie Peeters, was voorzitster van de KAV (Katholieke Arbeiders-vrouwen, nu Femma).

De klokken worden onder meer geluid wanneer iemand overleden is. Gaat het om een man, dan wordt eerst de grote klok geluid; gaat het om een vrouw, dan hoort u eerst de kleine klok.

Meer informatie over de bouw van de nieuwe kerk van Den Hout en over de klokken vindt u in ‘Bijdrage tot de Geschiedenis van Beerse. Onze Historische Gebouwen’ door Jos Geerts en in ‘Historiek van kerk en parochie van Beerse-Den Hout’ door Henri De Jongh in het jaarboek 1983 van De Vlierbes.