Jaarboek 2016 voor 727 intekenaars

Tijdens het tentoonstellingsweekend van 8 en 9 oktober 2016 mogen de intekenaars hun jaarboek 2016 komen afhalen in Tempelhof. Ons 38e jaarboek omvat 263 bladzijden en is geïllustreerd met 225 foto’s.

  • Stan Geysen ging op zoek naar alle brouwers, bierstekers en bierhandelaars in Beerse en Vlimmeren sinds de 19e eeuw. Ook de huidige hobbybrouwers komen aan bod.
  • Brouwer Jozef Rommens was van 1921 tot 1939 burgemeester in Beerse, maar ook een brugwachter, Edward Wouters, bracht het tot burgemeester van 1912 tot 1921. Naar aanleiding van de festiviteiten rond ‘De Vaart Verjaart’ wilden we wel eens weten wie er allemaal brugwachter of dijkwachter aan ons 150-jarig
    kanaal in Beerse geweest is. Daarover schreef Leo Dignef het artikel ‘Brugwachters in Beerse’.
  • Mondelinge getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog worden schaars. Jan Oostvogels ging op bezoek bij Marcel Nys en noteerde zijn belevenissen in het artikel ‘Ondergedoken op het Heigoed in Vlimmeren’.
  • In augustus 2015 overleed zuster Rosa, die van 1964 tot 1989 schoolhoofd was aan de gemeentelijke basisschool van de Albertstraat. Jos Helsen wijdde een in memoriam aan haar.
  • Gouden bruiloften waren vóór de Tweede Wereldoorlog nog een zeldzaamheid. Tegenwoordig viert meer dan 1 koppel per week zijn 50-jarig huwelijk. In de toekomst zullen dergelijke vieringen weer zeldzaam worden. Jos Boeckx zocht het voor ons uit in zijn artikel ‘Gouden bruiloft in vier opeenvolgende generaties’. Ook dat laatste is een zeldzaamheid.
  • In 2015 vierden de Gidsen Sint-Rita Beerse hun 70-jarig bestaan met een fototentoonstelling in samenwerking met De Vlierbes. In ons jaarboek beschrijft Leo Dignef hun geschiedenis.
  • Kent u de vlag van de H. Kindsheid nog? Ze werd door een jongere gedragen in begrafenismissen voor overleden kinderen. Jan Oostvogels en Ludo Dierckx onderzochten de ‘Kindersterfte tussen de twee wereldoorlogen te Vlimmeren’. Gelukkig is de levensverwachting bij de geboorte nadien snel gestegen.
  • Paul Cuynen publiceert het oorlogsdagboek van zijn grootvader Ernest Cuynen, die in 1915-1916 krijgsgevangen was in Soltau (D). De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog blijven ons beroeren. Ludo Dierckx voegde een kwartierstaat van Paul Cuynen toe.
  • En wie kent de Boerkes van Beerse niet? Al 35 jaar brengen zij vrolijke muziek op onze feesten en markten. Leo Dignef beschreef hun belevenissen.

Ons Jaarboek 2016 is ook zonder intekening tegen € 19 (+ € 3 voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij alle bestuursleden. U kunt intekenen voor jaarboek 2017 bij afhaling van uw jaarboek 2016 in oktober of door storting van € 19 (+ € 3 verzendingskosten buiten Beerse-Vlimmeren = € 22) op rekening BE19 3200 3562 2312 van A. Prinsen, De Vlierbes, Vrijwilligersstraat 29, Beerse, met de mededeling “jaarboek 2017”. Voor buitenlandse stortingen moet u ook de BIC-code BBRUBEBB vermelden.