De Vaart verjaart

Voor de viering van het 150-jarig bestaan van het traject Turnhout-Sint-Lenaarts van het kanaal Dessel-Schoten bereidt de Erf-goedcel Noorderkempen in samenwerking met tien gemeentebesturen tal van activiteiten voor. Zo zal er van dinsdag 24 mei tot maandag 30 mei 2016 een evenementenschip in Beerse aanmeren. Er komt ook een reizende tentoonstelling en een brochure over het ontstaan van het kanaal en de gevolgen ervan: kleiwinning en steenbakkersnijverheid, goederenvervoer, landschappelijke gevolgen.

Voor ons jaarboek zijn we volop bezig met het verzamelen van gegevens over de bruggen, de brugwachters en de dijkwachters in Beerse. De familie Cuypers, Louisa Michielsen, René Braekmans en Herman Lauwers bezorgden ons al informatie over hun vader, grootvader of kennissen die brugwachter waren. Kunt u ons nog inlichtingen bezorgen?

In Beerse werd er over de vaart ook gezongen. In 1987 konden we twee liederen opnemen die schoolkinderen in de jaren 30 zongen wanneer ze met een steenpont van steenbakker Edward Wouters een boottochtje naar Dessel mochten ondernemen. Oud-kleuterleidster Rosa Bleys (1923-2003) zong ze voor ons. Het eerste liedje, “Op de vaart met Wouters’ pont…”, kende zij nog volledig. Van het tweede liedje kende zij alleen het volgende fragment:

Wij zijn vroeg al uit de veren om te zwalpen op de vaart
En ’t zal laat zijn eer we keren deze avond naar de haard
Wat een vreugd voor ons te drijven, trala
Op ’t kanaal een dag verblijven, trala
Lustig steeds klinkt het refrein: meneer Wouters mag er zijn
Lustig steeds klinkt het refrein van groot en klein.
Zwaar belaan (= beladen) met snoep en eetwaar voor de reize van de dag
Kwamen wij weldra op ’t Heilaar bij de pont die er al lag.

Wie kent het vervolg van de tekst en wie kent nog andere liedjes over de vaart? Telefoneer (014 61 28 74) of mail naar leo.dignef@telenet.be.