In memoriam Marcel Verboven

Op 15 juni 2015 overleed te Gent Marcel Verboven (°Gierle 1928), lid van De Vlierbes en auteur van vele bijdragen in ons tijdschrift. In jaarboek 1998 publiceerde hij ‘Kind in de jaren 30 in Beerse’ en in jaarboek 2000 ‘Tiener in Beerse rond de Tweede Wereldoorlog’. Marcel was door vele mensen goed gekend in Beerse. Na zijn middelbare scholing bij de Broeders van Liefde in Turnhout werd hem aangeraden om verder te studeren en, indien mogelijk, zelfs te kiezen voor een priesteropleiding. In 1946 verloor hij in hetzelfde jaar zijn vader en zijn jongere broer Achiel en hadden moeder en zus een kostwinner nodig. Het uitgedunde gezin woonde toen in Antwerpen. Een opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in die stad bood hem de mogelijkheid tot afwisselend studeren en betaald meevaren als matroos en cadet op koopvaardijschepen.

Begin 1951 stapte hij over naar de marine. Na een bijkomende opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Marine en nadien in de VSA voer hij als zeeofficier mee met kustmijnenvegers. Deze toen nog houten schepen werden ingezet om de achtergebleven drijvende mijnen uit WO II op te sporen en onschadelijk te maken. Vanaf 1956 was hij commandant op diverse mijnenvegers. Eind 1959 werd hij, tijdens de crisis in Belgisch Congo, op de Kamina ingezet om Belgen te evacueren naar België. Hij werkte twee jaar in Brussel bij de Staf van de Zeemacht. In 1974 kreeg hij het bevel over de Godetia en kon hij terug naar de zee. Dit schip wordt nu in de Middellandse Zee ingezet voor het redden van bootvluchtelingen.

Vanaf zijn pensioen in 1983 kon hij zich volledig wijden aan zijn huiselijk leven in Oostende. Uiteindelijk werd deze Kempenzoon op zee, trouw Vlierbeslid en auteur van vele gedichten en teksten in publicaties van onze kring, begraven in Drongen. De heemkundige kring De Vlierbes betuigt de familie haar medeleven.