Jaarboek 2014 voor 796 intekenaars

Tijdens het tentoonstellingsweekend van 11 en 12 oktober 2014 mogen de intekenaars hun jaarboek 2014 komen afhalen in Tempelhof. Ons 36e jaarboek omvat 272 bladzijden en is geïllustreerd met 207 foto’s, waarvan de helft, de meer recente foto’s, in kleur.

Het jaarboek kent volgende bijdragen:

  • Jos Helsen ging op zoek naar het wel en wee van de mensen van Beerse in ‘De Grote Oorlog (1914-1918)’. Hij weidt ook uit over de bunkers aan het kanaal.
  • Mia Daneels vertelt het oorlogsrelaas van haar grootvader Ludovicus Ghysels, die als soldaat werd geïnterneerd in het Nederlandse kamp Harderwijk.
  • Jan Oostvogels stootte op enkele oude dozen met het toneelarchief van De Kempengalm. Dat inspireerde hem om de geschiedenis van honderd jaar toneel in Vlimmeren te schrijven: van de toneelopvoeringen door de zangmaatschappij ‘Doe Stil Voort’ in 1907 tot de meest recente prestaties van het Vlimmerse ‘Stadstheater’.
  • Jos Boeckx vertelt de avonturen van Jos Mostmans (1925-2009), natuurmens, vogelvanger en vogelringer. Van 1952 tot 2002 ringde Jos Mostmans 940.544 vogels van 213 verschillende soorten.
  • Marleen Smans stond ervan versteld dat haar vader Constant (Stan) Smans nog 47 gedichten kon opzeggen die hij meer dan 50 jaar voordien bij meester August Spruyt geleerd had. Voor haar artikel “Jong geleerd is oud gedaan. Gedichten leren rond 1930” selecteerde zij 12 gedichten over natuur, godsdienst, levenslessen en mensenkennis, een greep uit alles wat de kinderen voor de rest van hun leven moesten kennen en kunnen.
  • Godelief Van den Heuvel en Leo Dignef beschrijven de geschiedenis van Speelplein Don Bosco, waar de kinderen van Beerse en omstreken al zestig jaar lang hun hart kunnen ophalen op een avontuurlijke en veilige speelplek in een groene oase in het centrum van het dorp.
  • Jan Oostvogels schreef een “In memoriam Florent Bosch (1928-2014), Vlierbesauteur en familiekundige”. In de jaarboeken van De Vlierbes publiceerde Florent Bosch 35 artikels, alles samen 829 bladzijden over Vlimmeren. Zijn gedreven onderzoekswerk, zijn zorgvuldige en kritische interpretatie van de archieven en de stijlvolle teksten die hij aanleverde, waren een voorbeeld en een stimulans voor alle Vlierbesmedewerkers.
  • Stephan Delaruelle en zijn medewerkers van AdAK (Archeologische dienst Antwerpse Kempen) beschrijven de vondst van nederzettingen uit de bronstijd en de ijzertijd aan de Busselen in Beerse in 2012. Deze opgraving bevestigt dat Beerse en omgeving tot een van de rijkste archeologische microregio’s van de Kempen kan worden gerekend door zijn unieke landschappelijke ligging.
  • Marleen Smans interviewde Ida en Andrea Claes, die in 1951 met hun ouders naar Canada emigreerden. In 2013 waren ze nog eens op familiebezoek in België.
  • Frans Raeves schreef de geschiedenis van het Bevrijdingscomité Den Hout-Noord. Het is 70 jaar geleden dat Beerse tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd werd. Het Bevrijdingscomité zorgt jaarlijks bij het monument aan de Heldenweg nog steeds op de eerste zondag van oktober voor een sfeervolle herdenking van de 16 Poolse en 6 Engelse soldaten die daarbij sneuvelden.
  • Jan Oostvogels haalt herinneringen op aan Edmond Torremans (1917-1995), die van 1938 tot 1960 onderwijzer en daarna tot 1973 schoolhoofd was in Vlimmeren. Hij was ook zeer actief in voetbalvereniging Vlimmeren Sport, het Davidsfonds, de duivenbond, de toneelgroep ‘Een wil, een weg’, het Sint-Ceciliakoor, de kerkfabriek van Sint-Quirinus en de Katholieke Bond van Gepensioneerden.
  • Ludo Dierckx stelde een kwartierstaat samen van Florent Bosch en van Edmond Torremans, Louis Cuylaerts een kwartierstaat van Jos Mostmans.

Ons Jaarboek 2014 is ook zonder intekening tegen € 17 (+ € 3 voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij alle bestuursleden. Na vier jaar moeten wij onze lidmaatschapsbijdrage lichtjes verhogen naar € 19. Wij publiceren vanaf dit jaar alle recente foto’s in kleur en ook ons driemaandelijks contactblad wordt volledig in kleur afgedrukt. U krijgt dus waar voor uw geld. U kunt intekenen voor jaarboek 2015 bij afhaling van uw jaarboek 2014 in oktober of door storting van € 19 (+ € 3 verzendingskosten buiten Beerse-Vlimmeren = € 22) op rekening BE19 3200 3562 2312 van A. Prinsen, De Vlierbes, Vrijwilligersstraat 29, Beerse, met de mededeling “jaarboek 2015”. Voor buitenlandse stortingen moet u ook de BIC-code BBRUBEBB vermelden.