Oudste Vlimmerse op 103-jarige leeftijd overleden

Op 4 januari 2014 overleed de Vlimmerse Amanda Vleugels in Residentie de Brem te Rijkevorsel. Hiermede werd zij de oudste van de vier eeuwelingen die Vlimmeren tot op heden gekend heeft. De drie anderen waren Carolina Vosters (1954), Maria Willems (1996) en Josephina Sysmans (2002). Al deze vrouwelijke eeuwelingen woonden langs de Antwerpsesteenweg op nog geen 500 meter van elkaar.

Amanda Vleugels werd geboren te Herentals op 2 december 1910 als dochter van Melanie Verstraeten en Jan Vleugels, een dorpsfiguur in Vlimmeren beter gekend als ‘Den Tits’. Hij is de auteur van het boek ‘De rakkers der grenzen’, het relaas van zijn lotgevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de elektrische draadversperring tussen België en Nederland. Zij groeide op in een gezin van negen kinderen. Tijdens haar jeugd woonde ze een tijdlang in Beerse aan de Antwerpseweg in villa ‘Martina’ (nu carwash), en aan de Gierleseweg in ‘Hofke Tits’. Amanda Vleugels trouwde een eerste keer te Beerse op 21 april 1929 met Leo Mostmans. Zij kregen drie kinderen, nl. Jeanny, Anny en Harry. Op 29-jarige leeftijd overleed Leo Mostmans te Antwerpen ten gevolge van een opstoot van reuma.

Amanda Vleugels bleef niet bij de pakken zitten en haakte in op de opkomende diamantnijverheid in de Kempen. Tijdens de oorlogsjaren in 1940 viel de diamantnijverheid echter volledig stil: weer een streep door de rekening van deze weduwe. Ze hertrouwde op 27 september 1941 met René Snels, die als klompenmaker actief was in de klompenmakerij van zijn ouders Louis Snels en Rosalia Geerts. Zij kregen samen nog 8 kinderen, nl. Louis, Lambert, Jos, Maria, August, Arthur, Rudy en Eric. Na de oorlog herpakte de diamantsector zich en er volgden nog goede jaren. In 1964 moest zij andermaal een tegenslag verwerken bij het overlijden van haar zoon Louis bij een ongeval.

In de jaren 60 waren wegverhardingen met betonklinkers een gat in de markt en in 1967 was René Snels een van de oprichters van Rega pvba. Amanda Vleugels had met elf kinderen wel degelijk een zwaar huishouden te onderhouden. In haar vrije tijd volgde ze liefst van al de kooklessen van KAV en KVLV, en steeds optimistisch kwam ze graag onder de mensen. Toen ze gepensioneerd was, ging ze graag op reis naar Lourdes, Rome, Tunesië, Oostenrijk en andere plaatsen. Samen met haar echtgenoot ging ze twintig jaar lang gedurende vier maanden in Spanje overwinteren, om beider gezondheidsredenen. In 1978 bracht ze een maand lang nog een bezoek aan haar broer Henri in Argentinië, die ze na 35 jaar terug mocht begroeten. In 1993 vierde ze 60 jaar huwelijk in zaal ’t Paradijs in Vlimmeren. Haar man René Snels overleed op 23 maart 2004, bijna 90 jaar oud. Kort daarna vertrok ze naar het rusthuis De Brem in Rijkevorsel. In 2005 kwam Amanda Vleugels ten val, ze brak haar heup, waarna een revalidatie volgde. Zij vierde haar 100e verjaardag op 2 december 2010. Ze had 11 kinderen, 31 kleinkinderen, 42 achterkleinkinderen en 7 achterachterkleinkinderen. Haar ganse levensverhaal kan je vinden in jaarboek 2011 van De Vlierbes, ‘Amanda Vleugels, 4e honderdjarige in Vlimmeren’.