Stan Geysen erebestuurslid

Op de jaarlijkse feestvergadering op 17 november 2013 werd Stan Geysen als erebestuurslid van De Vlierbes aangesteld. Stan Geysen werd bestuurslid in 1992. Zijn eerste publicatie in onze jaarboeken dateert van 2001, toen hij het levensverhaal van pater Karel Rommens schreef. Stan onderscheidde zich vooral in het afnemen van interviews. Voor het jaarboekartikel over Den Hout-Noord in 2003 nam hij het onderzoek naar de bewoning in tal van straten van dit gehucht voor zijn rekening. In 2004 en 2005 ging hij op zoek naar voormalige steenbewerkers, scheepstrekkers, schippers en pontlossers die voor de steenfabrieken van Beerse gewerkt hadden om hun ervaringen te noteren. In 2005 ging hij op bezoek bij Jos Kleeren en Marieke Driesen en in 2007 bij Jos Guns en Fien Mostmans, die hun platina bruiloft gevierd hadden, om hun levensverhaal op te schrijven.

Van zijn eigen stielkennis als beenhouwer maakte hij in 2008 gebruik voor zijn artikel over de slachters en beenhouwers in Beerse en Vlimmeren. Zeer nauwkeurig wist hij te beschrijven hoe deze stielmannen te werk gingen. In 2011 ging hij op zoek naar alle voormalige en huidige bakkers van Beerse en Vlimmeren. Hij bracht de beenhouwers en nadien ook de bakkers bij mekaar om telkens een prachtige tentoonstelling uit te werken. En wat de Beersenaren zich nog het best herinneren, zijn de proeverijen die Stan met alle beenhouwers in 2008 en met alle bakkers in 2011 in het park van Tempelhof organiseerde.

Stan kon met zijn jaarboekartikels steeds rekenen op de hulp van zijn echtgenote, May Lanslots, die als lerares informatica de notities van Stan omzet in keurig typewerk. Naast het auteurswerk bevoorraadt Stan ook ons museumcafé en zorgt hij voor animo met een terrascafé en herbergspelen tijdens de tentoonstellingsweekends. Ook dan kunnen we op de medewerking van May rekenen. Stan en May, hartelijk dank voor jullie jarenlange inzet voor De Vlierbes! We kijken al uit naar nieuwe publicaties.