Het Hof van Vosselaar

Het gemeentebestuur van Vosselaar, de heemkundige kring Adriaen Ghys vzw en het Davidsfonds van Vosselaar nodigen u uit voor een lezing over de opmerkelijke geschiedenis van de voormalige pastorie op het Hofeinde in Vosselaar. De lezing wordt verzorgd door Leo Vermeulen, Jan Bleys en Jas Bijnen. Zij maakten een historische studie over het gebouw en het omgevend landschap en schreven hun bevindingen neer in een opmerkelijk en rijk geïllustreerd boek “Het Hof van Vosselaar”. De lezing en de boekvoorstelling vinden plaats op donderdag 17 oktober 2013 om 20.15 uur in het c.c. Reynaert, Maurits Pottersstraat in Vosselaar. De toegang is gratis.

Het Hof van Vosselaar is ook voor Beerse historisch waardevol. In 1187 verenigde de abdij van Groot-Bijgaarden de kerken van Vosselaar en Beerse tot één dubbelparochie. Mogelijk reeds in deze periode zou de pastoor van deze parochie op het gehucht ‘Hofeynde’ verbleven hebben, ongeveer even ver van de twee te bedienen kerken. In 1776 werd de dubbelparochie gescheiden en kreeg Beerse een eigen pastorie. Rond 1835 verhuisde de pastoor van Vosselaar wegens de lange afstand naar het dorpscentrum nabij de kerk en werd Het Hof privébezit.

Het boek ‘Het Hof van Vosselaar’ illustreert de geschiedenis van de middeleeuwen tot nu met unieke foto’s en historische kaarten: een ‘must-have’ voor geïnteresseerden in het volksleven van Beerse en Vosselaar, de Kempense ontwikkelingsgeschiedenis, de regionale bouwkunst, het religieus erfgoed en de tuin- en landschapsarchitectuur. Het boek is te koop tegen 29 euro bij de heemkundige kring Adriaen Ghys vzw, Pastoor Woestenborghslaan 2, 2350 Vosselaar. De verdeling van de boeken vindt plaats op 17 oktober 2013 na de lezing.