Museum

vzw Heemkundig museum “Tempelhof” te Beerse (Bisschopslaan 1) hangt een beeld op van het rijke Kempense verleden. In wisselende tentoonstellingen worden diverse aspecten van ons heemkundig erfgoed aan het publiek voorgesteld.

Algemeen
Beerse is bekend om zijn steenbakkerijen. De tentoonstelling belicht de geschiedenis van deze nijverheid, het gebruikte materieel en het werk in de kleiputten en steenfabrieken. Een monument voor de steenbewerker en de reconstructie van een droogloods in het park Tempelhof vullen dit overzicht aan. Karel Van Nyen was de eerste grote heemkundige en geschiedvorser van Beerse. Het museum bezit een rijke verzameling aan bedevaartvaantjes, mannekensbladen, devotieprentjes, oorlogscorrespondentie, menu’s, ex-librissen en oorlogsgeld. De belangstelling gaat vooral uit naar zijn collectie in verband met de Sint-Corneliusverering in Beerse. De kleding in de Kempen was in het verleden niet erg gevarieerd, maar wel functioneel en dus warm en sterk. Het loont de moeite om even een wandeling te maken langs het uitstalraam van grootmoeders kledingwinkel. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de kleding die gebruikt werd bij belangrijke perioden in een mensenleven: geboorte en kinderjaren. Kerkschatten uit de Sint-Lambertuskerk en religieuze voorwerpen schetsen een beeld van de liturgie en van de godsdienstige gebruiken uit de preconciliaire tijd. De school voert ons terug naar de eerste helft van de twintigste eeuw. ’t Koetshuis, een oud cafeetje, en tevens ons museumcafé, nodigt u uit even te verpozen en weg te dromen bij een Vlierke, de streekdrank van De Vlierbes.

Openingsuren museum

Na 3 december 2017 zal ons museum voor onbepaalde tijd gesloten zijn in verband met de ontwikkeling van het Nieuwe Dienstencentrum in Beerse. Wij houden u op deze website op de hoogte over de ontwikkelingen en openingsuren van het Koetshuis en museum in de nabije toekomst.

Virtueel museumbezoek

Bezoek ons heemkundig museum virtueel door op deze link te klikken.

Gratis

Ook voor groepen zijn toegang en gids gratis

Meer informatie

Groepen kunnen op andere dagen een bezoek brengen na afspraak met:

 • Leo Dignef – voorzitter
  Pastoriestraat 37, Beerse
  telefoon 014 – 61 28 74
 • Toeristische Dienst
  Heilaarstraat 35, Beerse
  telefoon 014 – 61 68 99
  fax 014 – 61 73 39

Wegbeschrijving naar museum Tempelhof

klik op de afbeelding voor een vergroting

 
Schenkingen

Schenkingen aan het museum (voorwerpen, documenten, rouwbrieven, rouwprentjes) worden steeds in dank aanvaard. Geschonken goederen blijven eigendom van de vzw. De schenkingen kunnen bezorgd worden tijdens de openingsuren van museum of archief. U kunt ze ook bezorgen via de bestuursleden van De Vlierbes. Meer informatie kan bekomen worden bij: Jos Boeckx, Busselen 1/1 2340 Beerse. Telefoon: 014-613167.

Locatie via Google Maps


Grotere kaart weergeven