Filmvertoning op 8 februari 2017

De Vlierbes en de vzw Spearhead nodigen u uit op de filmische reconstructie van de gruwelijke oorlogsfeiten in een Brabants dorpje: De tragedie van Meensel-Kiezegem in 1944. De vertoning vindt plaats op op woensdag 8 februari 2017 om 20 uur in Tempelhof, Bisschopslaan 1, Beerse. De toegang is gratis. Iedereen van harte welkom.

Einde juli 1944 werd in Meensel-Kiezegem in Vlaams-Brabant een collaborateur door verzetslieden neergeschoten. Enkele dagen later voerde de zwarte brigade samen met de Duitse Sicherheitsdienst twee razzia’s uit in het dorpje. Van de 550 inwoners werden er 4 ter plaatse vermoord en 71 naar het concentratiekamp van Neuengamme in Duitsland gedeporteerd. Slechts 8 onder hen overleefden het. In 1994 maakten Oktaaf Duerinckx, Jos Hoeyberghs en Ives Jossa een filmische reconstructie van de feiten met getuigenissen van de overlevenden.

De film wordt ingeleid door onze dorpsgenoot dr. Michel Mertens, die in Meensel-Kiezegem geboren werd en er lid is van de plaatselijke herdenkingsvereniging. Na de pauze geeft hij commentaar op de gebeurtenissen en beantwoordt hij uw vragen.

De filmvertoning wordt u aangeboden door De Vlierbes in samenwerking met de vzw Spearhead, die zich met krijgsgeschiedenis bezighoudt en jaarlijks aan de bevrijdingsherdenkingen in Beerse deelneemt.