Erebestuurslid René Braekmans overleden

Op 3 november 2016 overleed erebestuurslid René Braekmans in het A.Z. Turnhout, drie dagen vóór we hem op ons Sint-Hubertusfeest zouden huldigen als uittredend bestuurslid. Het ging al een tijdje niet goed met hem, maar zijn overlijden kwam toch erg onverwacht.  René was bestuurslid sinds 1991 en werd erebestuurslid in 2002. Hij was onderwijzer en schoolhoofd aan de gemeentelijke basisschool van de Schoolstraat.

In ons bestuur nam hij de taak van bibliothecaris op zich. Hij zag erop toe dat onze tijdschriften collectie op punt bleef. Hij was het enige bestuurslid met een eigen bureau, eerst in ons documentatiecentrum aan de Melkerijstraat, daarna aan de Boudewijnstraat. Dat bureau is altijd optimaal gebruikt. René was bijna dagelijks ter plekke.

Zijn grote passie was onze verzameling doodsprentjes en doodsbrieven. Hij zorgde ervoor dat onze collectie uitgroeide tot een van de grootste in het Vlaamse land. Ze bestaat niet alleen uit originele doodsbrieven, maar ook overlijdensberichten uit kranten werden eraan toegevoegd. Op de keurig alfabetisch gerangschikte prentjes en doodsbrieven schreef hij in potlood bovendien waar de overledene gewoond had en van wie hij familie was. René was een wandelend bevolkingsregister. Vorig jaar moest hij spijtig genoeg wegens ziekte afscheid nemen van zijn bureau. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk is hij sindsdien snel achteruitgegaan. In ons volgende jaarboek zullen wij een uitgebreider in memoriam aan René wijden.