Sint-Sebastiaansgilde heeft een opperkoning

De Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren blijft voor ophef zorgen. Na het behalen van het 16e landjuweel van de Hoge Gilderaad der Kempen in 2005 heeft de gilde sinds 28 juni 2015 een opperkoning: Staf Vermandel. Het landjuweel is een wedstrijd die over 5 jaar gespreid is en waarin de Kempense gilden wedijveren om de beste resultaten in het boogschieten, gildedansen, vendelzwaaien, roffelen en ‘schoon inkomen’. Er worden ook punten toegekend voor het rijke gildepatrimonium zoals de zilveren koningsbreuken, de vlaggen, de beelden, de blazoenen, de trommen en de oude verslagboeken of registers. De gilde die na alle wedstrijden gedurende de laatste vijf jaar het hoogste aantal punten behaalde, wint het landjuweel. Dat een klein dorp als Vlimmeren hierin slaagde, was een stunt van jewelste.

Een gevolg van die winst was ook dat Vlimmeren 5 jaar later de eer had om het 17e landjuweel in te richten. Met de hulp van talrijke sponsors en medewerkers van vele verenigingen van Vlimmeren en Beerse maakte de Sint-Sebastiaansgilde daar op 26 en 27 juni 2010 een schitterend manifestatie van voor de meer dan 3.000 Kempense gildeleden op het feestterrein aan de Gierlesedijk. De Sint-Jorisgilde van Nieuwmoer won er het 17e landjuweel.

Op 27 en 28 juni 2015 werd dus het 18e landjuweel in Nieuwmoer georganiseerd. Vlimmeren was er vertegenwoordigd met 33 leden en behaalde de 9e plaats. De overwinning ging naar Essen, dat binnen 5 jaar het landjuweel zal inrichten. Zoals steeds was een van de wedstrijden de opperkoningsschieting door alle schutterskoningen op de staande wip. Staf Vermandel, koning van de Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren sinds 2013, haalde reeds bij de tweede ronde de vogel neer en werd zo opperkoning van de handboog voor vijf jaar, nogmaals een unicum in het 327-jarig bestaan van de gilde.

De Vlierbes wenst opperkoning Staf Vermandel en de Sint-Sebastiaansgilde van Vlimmeren van harte proficiat met de behaalde trofee!